Resmî adı Kore Cumhuriyeti olan Güney Kore, Doğu Asya'daki Kore Yarımadası'nda yer alan dinamik ve teknolojik açıdan gelişmiş bir ülkedir. Kuzey sınırını Kuzey Kore ile paylaşır ve batıda Sarı Deniz ve doğuda Japon Denizi (Doğu Denizi) ile çevrilidir. Hareketli başkent Seul; ülkenin siyasi, ekonomik ve kültürel merkezi olarak hizmet vermektedir.

Güney Kore, Kuzey Kore'den 38 derece kuzey paraleli ile ayrılır. Güney Kore, kendisini Kore halkını temsil eden tek meşru devlet olarak tanımlar.

Nüfusu 51 milyonu aşan Güney Kore; güçlü iş ahlakı, yenilikçiliği ve hızlı ekonomik büyümesi ve kendisine yakıştırılan "Han Nehri Mucizesi" lakabıyla tanınmaktadır. Bu lakap, ülkenin nispeten kısa bir süre içinde dünyanın önde gelen ekonomilerinden birine dönüşmesinden doğmaktadır.

Güney Kore'nin tarihine antik krallıklar, istilalar ve sömürgeleştirme dönemleri damgasını vurmuştur. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Japon yönetiminden bağımsızlığını kazanmıştır. Yine savaşın ardından Yarımada, ABD ve SSCB yönetimleri tarafından ikiye bölünmüştür.

Gelişen bir demokrasi olan Güney Kore'de başkanlık sistemi uygulanmakta ve Devlet Başkanı hem devletin hem de hükûmetin başı olarak görev yapmaktadır. Kore Cumhuriyeti'nin güncel Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'dür. Güney Kore'de Başbakan da bulunmaktadır ancak Başbakan'ın buradaki görevi, yardımcı hükûmet liderliğidir. Güncel olarak bu görevi Han Duck-soo yürütmektedir.

Ülke ekonomisi; teknoloji, elektronik, otomotiv ve gemi yapımı gibi sektörler tarafından yönlendirilmektedir. Samsung, Hyundai ve LG gibi şirketler kendi alanlarında küresel liderlerdir. Bu sektörlerin ağırlık teşkil ettiği ülke ekonomisinin 2023 yılında 1,7 trilyon dolarlık bir çıktı üreteceği tahmin ediliyor.

Güney Kore'nin kültürel mirasının kökleri Konfüçyüsçülük, Budizm ve Şamanizm'e dayanmaktadır. Geleneksel müzik, dans ve sanatın yanı sıra K-pop müziği ve Kore dizileri son zamanlarda dünya çapında büyük bir popülerlik kazanmıştır.

Kuzey Kore ile süregelen jeopolitik sorunlara rağmen Güney Kore, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerle güçlü ittifaklarını sürdürerek uluslararası ilişkilerde kilit bir oyuncu olmaya devam etmektedir. Güney Kore, 1953 yılında sona eren Kore Savaşı'ndan beri NATO ile iyi ilişkiler kurmuştur.