Güney Kore hükümetinden doktorlara "grevi bırakın" çağrısı

Güney Kore’de Seul hükümeti, greve giden doktorlar için önlemler almaya hazırlanıyor. Hükümet, greve katılım gösteren iki kıdemli doktorun mesleki lisanslarını askıya aldığını açıkladı.

Güney Koreli yetkili, hastane operasyonlarının aksamasına neden olan ve haftalarca süren protesto gösterilerini kışkırttığı iddiaları nedeniyle iki kıdemli doktorun mesleki lisanslarını askıya aldığını duyurdu.

Yetkililer, doktor-nüfus oranı dünyada gelişmiş ülkeler arasında en düşük seviyelerde olan Güney Kore’nin hızla yaşlanan nüfusuna hazırlanmak için daha fazla doktor yetiştirmeyi amaçladığını söylüyor.

Doktorlar ise okullardaki ani öğrenci artışı ile başa çıkılamayacağını ve bunun sonucunda ülkenin tıbbi hizmetlerinin zarar göreceğini vurguluyor.

Hükümet, doktorlara işe dönme emrini verdikten sonra bu karara uymayan doktorların mesleki lisanslarının askıya alınması için ciddi adımlar atmaya başladı. Güney Kore polisi, doktorları temsil eden Kore Tabipler Birliği’nin beş üst düzey üyesini, grevi kışkırtmak ve desteklemek iddiaları nedeniyle soruşturma altına aldı.

Greve destek veren genç doktorlar, ülkedeki 140.000 doktorun yaklaşık yüzde 10’luk bir bölümünü oluşturuyor ancak birtakım büyük hastanelerde bu oran yüzde 30-40 arasına tekabül ediyor.

Güney Kore Sağlık Bakanlığı Başkan Yardımcısı Park Mi-soo, yaşanan olaylar ilgili yaptığı açıklamada, kıdemli doktorların eylem planlarını iptal etmeye ve genç doktorları grevi bırakıp işlerine dönmeye çağırdı.

Park, “Hiçbir koşulda insanların hayatını haklı olsanız bile müzakereler için kullanmamalısınız” şeklinde konuştu.

Yetkililer, özellikle kırsal alanlarda düşük ücretli uzmanlık görevlerindeki eksiği tamamlamak için daha fazla doktora ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Ülkede yapılan anketler, Güney Kore halkının büyük bir bölümünün hükümetin işe alım planını desteklediğini ortaya koyuyor.

Eleştirmenler ise ülkedeki en iyi ücretli mesleklerden biri konumunda olan doktorların ilerleyen dönemde daha düşük bir gelir olasılığı konusunda endişelendiğini söylüyor.