Kuzey Kore ve Güney Kore arasında ipler geriliyor: "Bu denemeler savaş teşkil ediyor"

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Güney Kore ve Japonya’nın Kuzey Kore’nin birkaç kısa menzilli balistik füze fırlattığını açıklamasından bir gün sonra, yeni donanımlı büyük ve çoklu roketatarları test etmek için canlı ateş tatbikatlarını izledi.

Kore Merkez Haber Ajansı (KCNA), tatbikatların 600 milimetre (23 inç) çoklu roketatarların “gerçek savaş yeteneklerini” test etmeyi amaçladığını belirtti.

Güney Kore Genelkurmay Başkanı, 19 Mart Salı günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin fotoğraflarda gösterilenden daha fazla lansman gerçekleştirdiğini söyledi.

Albay Lee Chang-hyun ise test edilen Kuzey Kore silah sisteminin özellikleri ve kapasiteleri göz önüne alındığında roketlerin balistik füze sınıfına girdiğini açıkladı.

Başkan Kim, Kore Yarımadası’nda başka bir savaş çıkarsa Seul’ü yok edebilecek silah cephaneliğinin 600’lük çoklu roketatarlarını kilit silah olarak değerlendirdi.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Lee, Güney Kore ve ABD’nin, Kuzey Kore’nin artan nükleer tehdidine karşı işbirliği içerisinde olduğunu ve yeteneklerini güçlendireceğini söyledi.

Kuzey Kore’nin Seul’e göndermeyi amaçladığı balistik füze denemesi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in demokrasi zirvesine katılmak ve Kuzey Kore tehditleri hakkında görüşmelerde bulunmak için Seul’e gittiği sırada gerçekleşti.

Balistik füze denemeleri ile ilgili ABD tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Pyongyang, son dönemde Güney Kore ile yürüttüğü dış politikasını değiştirdi ve yapılan askeri anlaşmaları iptal ederek Güney Kore’yi düşman devlet ilan etti. Ayrıca silah testlerini hızlandırdı, bir denizaltı fırlattı ve Güney Kore’yi denetlemek için uzaya casus uydu gönderdiğini açıkladı.

Güney Kore Savunma Bakanı Shin Won-Sik, Pyongyang’ın Güney Kore’ye çok sayıda balistik füze ateşlemesi durumunda bunun bir savaş teşkil edeceğini ve güçlü misilleme saldırıları yapmak zorunda kalacaklarını söyledi.