Kuzey Kore keşif uydusu misyonlarına devam edecek

Kuzey Kore Ulusal Hava ve Uzaya Teknolojileri İdaresi, bu yıl içinde dünya yörüngesine birkaç keşif amaçlı uydu göndermeyi planladıklarını duyurdu.

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansının (KCNA) paylaştığına göre, Ulusal Hava ve Uzaya Teknolojileri İdaresi Genel Direktör Yardımcısı Park Kyung-soo, “Geçen yıl Malligyong-1 keşif uydusunun başarılı bir şekilde fırlatılmasıyla ulusal savunma kabiliyetinin güçlendirilmesinde büyük ilerleme kaydedildi. Misyonlara bu yıl da devam edilecek. Uyduların fırlatılması planlanıyor” şeklinde konuştu.

Uzay çalışmalarının öneminin giderek arttığını vurgulayan Park; ülkesinin uyduları tarım, toprak ve afet yönetimi gibi farklı amaçlarla kullanmak için çaba harcadığını söyledi.

Daha önce Güney Kore medyası, Kuzey Kore tarafından yabancıların Tongchang-ri uzay üssünün gözlemlenmesini önlemek için bir ekran kurduğunu duyurmuştu. Üste uydu fırlatma yönünde hazırlık çalışmaları yapılma ihtimalinin olduğu belirtiliyor.

Güney Kore idaresi, bu tür çalışmalarla ilgili olarak Kuzey Kore’deki kilit önemdeki tesisleri gözlemlemek için ABD ile yakın işbirliği içinde olduklarını açıklamıştı.

Birleşme Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Kuzey Kore’nin açıkladığı hedefler ne olursa olsun, balistik füze teknolojisini kullanan her bir Kuzey Kore uydusu, BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık ihlalidir” denildi.

Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), 21 Kasım 2023 tarihinde Malligyong-1 adlı keşif uydusunun yeni tip Chollima-1 roketiyle Tongchang-ri uzay üssünden fırlatıldığını duyurmuştu.

Fırlatma törenine Kuzey Kore lideri Kim Jong-un da katılmıştı.