Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon: "Doktorların grevleri toplum için ciddi bir tehdit"

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, doktorların tıp fakültelerine yönelik düzenlediği grevler karşısında geri adım atmayacaklarını söyledi.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, 1 Nisan Pazartesi günü akşamında yaptığı açıklamada, tıp fakültelerine kabulleri büyük oranda artırma planını kabul etmeyen doktorların şiddetli protestoları karşısında geri adım atmayacağına söz verdi. 

Yeol, onların grevlerini "yasa dışı bir kolektif eylem" olarak nitelendirdi.

Yoon, bu protestoların toplum için ciddi bir tehdit olduğunu söyledi.

Yetkililer, ülkenin hızla yaşlanan nüfusu ile başa çıkmak için daha fazla doktor yetiştirmek amacıyla yıllık tıp fakültesi sınırını mevcut 2.000'den 3.058'e çıkarmak istediklerini belirtiyor.

Doktorlar ise okulların öğrenci sayısındaki bu kadar ani artışı kaldıramayacağını ve bunun sonuçta ülkenin sağlık hizmetlerine zarar vereceğini söylüyor. Ancak eleştirmenler, Güney Kore'de en çok maaş alan mesleklerden biri olan doktorların, daha fazla doktor arzının gelecekte daha düşük gelire yol açacağından endişe duyduklarını vurguluyor.

Kamuoyu araştırmaları, Güney Korelilerin çoğunluğunun hükümetin planını desteklediğini gösteriyor. Ancak gözlemciler, pek çok kişinin hükümetle doktorlar arasındaki uzun süreli çatışmalardan giderek bıktığını ve önümüzdeki hafta yapılacak parlamento seçimleri öncesinde iktidar partisi adaylarına darbe vurma tehdidinde bulunduğunu ifade ediyor.