Güney Kore'den iddia: Kuzey Kore Rusya'ya 6 bin 700 konteyner mühimmat gönderdi

Güney Kore Savunma Bakanı Shin Won-sik'in basına verdiği demeçte, Kuzey Kore'nin son altı ayda Rusya'ya 6.700 nakliye konteyneri değerinde top mermisi sağladığı bilgisini paylaştı.

Kuzey Kore, Ukrayna'ya karşı savaşını desteklemek için temmuz ayından bu yana Rusya'ya milyonlarca mühimmat taşıyan yaklaşık 6 bin 700 konteyner gönderdi.

26 Şubat günü yerel basına verdiği demeçte Güney Kore Savunma Bakanı Shin Won-sik, konteynerlerin 3 milyondan fazla 152 mm'lik top mermisi veya 500.000'den fazla 122 mm'lik mermi taşıyabileceğini söyledi.

Yonha haber ajansına göre Shin, "Muhtemelen bu ikisinin bir karışımı olabilir ve en az birkaç milyon merminin gönderildiğini söyleyebilirsiniz" dedi.

Savunma Bakanı yüzlerce Kuzey Kore mühimmat fabrikasının hammadde ve elektrik eksikliği nedeniyle kapasitelerinin yaklaşık yüzde 30'u ile çalıştığını ancak Rusya için top mermisi üreten fabrikaların tüm hızıyla çalıştığını söyledi. 

Seul ve Washington, Pyongyang ve Moskova'yı silah ticareti yapmakla suçladı. Her iki ülke Kuzey Kore'nin, Ukrayna'ya karşı kullanılmak üzere Rusya'ya silah sağladıklarını da ekledi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı yayımladığı bir raporda, Kuzey Kore'nin eylül ayından bu yana Rusya'ya 10.000'den fazla konteyner mühimmat veya askeri malzeme teslim ettiği bilgisi de yer aldı.