Kuzey Kore'nin ilk kez uzaya gönderdiği casus uydudan sinyal alındı

Uzmanlar, Kuzey Kore’nin Kasım 2023’te uzay gönderdiği ilk casus uydunun çalıştığını belirten veriler tespit ettiklerini söyledi. Kasım ayından bu yana casus uydudan haber alınamıyordu.

Hollanda’daki Delft Teknoloji Üniversitesi’nde görev yapan uzman Marco Langbroek, Kuzey Kore’nin kasımda uzaya gönderdiği ilk casus uydunun çalıştığını söyledi.

Kasım ayında uzaya gönderilen Malligyong–1’den uzun zamandır sinyal alınamıyordu.

Kuzey Kore hükümeti, uzaya yolladıkları casus uydunun Güney Kore’nin siyasi ve askeri bölgelerini fotoğrafladıklarını açıklamıştı.

Güney Kore yetkilileri uydunun yörüngede olduğunu söylerken, ancak çalışıp çalışmadığı konusunda bir yorumda bulunmamıştı.

Güney Kore Savunma Bakanı Shin Won-sik, 26 Şubat Pazartesi günü, casus uydunun çalıştığına dair herhangi bir bulguya rastlamadıklarını söyledi.

Langbroek, 27 Şubat Salı günü yaptığı açıklamada ise Malligyong-1’den sinyal alınmaya başladığını ve çalışır durumda olduğunu belirtti. Yine de uydunun işlevleri hakkında uzmanların bilgisi çok değil.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Uzay Operasyonları Merkezi tarafından paylaşılan bilgilere göre, 19-24 Şubat günleri arasında uydunun yörüngedeki manevraları tespit edildi.

Kuzey Kore, 2024 yılında uzaya üç uydu daha göndereceğini açıkladı.