Güney Kore'de görev bırakan doktorlar tutuklanabilir

Güney Kore’de hükümetin doktor açığını kapatmak için almayı planladığı önlemleri protesto eden hekimler eğer eylemleri bırakıp görevlerinin başına dönmezlerse tutuklanacak ve tıbbi lisanslarını kaybedecekler.

Yaşlanan bir nüfusa ve dünyanın en düşük doğurganlık oranına sahip olan Kore Cumhuriyeti’nde hükümet, ülkenin gelecekte doktor sıkıntısı çekmemesi için tıp fakültelerine daha fazla öğrenci alma planını önümüzdeki akademik yıldan itibaren hayata geçireceğini açıkladı.

Gallup Kore’nin bir anketine göre siyasi görüş fark etmeksizin vatandaşların yaklaşık yüzde 76’sı hükümetin bu planını destekliyor.

Gelişmiş ülkeler arasında hasta başına doktor oranı en düşük ülke konumunda olan Güney Kore’deki doktorların yaklaşık dörtte üçü bu planı protesto etmek amacıyla iş bırakma eylemine gitti.

Protestolar dolayısıyla ameliyatların aksadığı ülkede kalp krizi geçiren bir kadın, 7 hastanenin kendisine bakmayı reddetmesi dolayısıyla ambulansta hayatını kaybetti.

Konuyla ilgili Reuters’a konuşan genç doktorlar, hükümetin doktor sayılarını değil öncelikli olarak çalışma koşullarını iyileştirmesi gerektiğini ifade etti.

Bu doktorlardan olan 25 yaşındaki Ryu Ok Hada, kıdemsiz doktorların asgari ücretten az kazandığını, sistemdeki doktor sayısını arttırmanın sömürüyü azaltmak yerine sorunları çoğaltacağını söyledi.