Güney Kore, grev nedeni ile doktorlara karşı yasal işlem başlatacağını açıkladı

Güney Kore hükümetinin tıp fakültelerindeki yıllık kayıt kotasını artırma planını protesto etmek isteyen doktorlar greve girdi. Sağlıkçılar, hükümetin doktor sayısını artırma girişiminde bulunmadan önce ücret ve çalışma koşullarını ele alması gerektiğini savunuyor.

Güney Kore Sağlık Bakanlığı yetkilileri 3 Mart günü yaptığı açıklamada, hükümetin tıp fakültelerinin sayısını artırmaya ilişkin doktorların greve son vermesini istedi. Bu ültimatomu görmezden gelen stajyer doktorlara karşı Sağlık Bakanlığı yasal işlem başlatacağını duyurdu.

20 Şubat'tan bu yana yaklaşık 9 bin asistan ve stajyer doktorun işten ayrılması, bazı ameliyat ve tedavilerin iptal edilmesine ve acil servislerin yükünün artmasına neden oldu.

Hükümet, protestocu doktorların işe dönmemeleri halinde tıbbi lisanslarının askıya alınması, para cezası veya hapis cezası da dahil olmak üzere idari ve yasal cezalarla karşı karşıya kalabilecekleri konusunda uyarmıştı.

Sağlık Bakanı Cho Kyoo-hong, televizyonda yayınlanan bir demeçte, "Bugünden itibaren, geri dönmeyen stajyer doktorları doğrulamak için yerinde incelemeler yapmayı ve istisnasız yasa ve prensiplere göre hareket etmeyi planlıyoruz" açıklamalarında bulundu.

Cho Kyoo-hong, "Geri dönmeyen doktorların kişisel kariyer yolunda ciddi sorunlar yaşayabileceğini lütfen unutmayın" ifadelerini kullandı. 

Sağlık Bakan Yardımcısı Park Min-soo, hükümetin işini bırakan yaklaşık 7 bin stajyer doktorun lisansını askıya almak için adımlar atacağını söyledi.