Kuzey Kore, Güney'e çöp balonu gönderme operasyonuna yeniden başladı

AA'nın Seul merkezli Yonhap Haber Ajansı'ndan aktardığına göre Kuzey Kore, çöp taşıdığı tahmin edilen balonları yeniden Güney Kore'ye gönderdi.

Pyongyang, geçtiğimiz hafta sınır ötesinden yaklaşık bin adet benzer balon göndermişti.

Yonhap'ın haberinde, “Genelkurmay Başkanlığı, insanlara nesnelere dokunmamalarını ve bunları yakındaki askeri veya polis yetkililerine bildirmelerini tavsiye etti ve balonlardan kaynaklanabilecek olası hasarlar konusunda uyardı ve balonların rüzgarın yönündeki bir değişiklik nedeniyle gece boyunca güneye doğru hareket edebileceğini ekledi” ifadeleri yer aldı.

Geçtiğimiz Kasım ayında Kuzey Kore, Güney Kore ile beş yıllık bir askeri anlaşmaya son vermişti. Anlaşma askeri gerilimi düşürmeyi amaçlıyordu. Pyongyang'ın kararı, ABD'nin Seul ve Japonya ile safları sıklaştırdığı Kore Yarımadası'nda askeri faaliyetlerin arttığı bir dönemde geldi.

Şubat ayında Kuzey Kore parlamentosu Güney Kore ile ekonomik iş birliği anlaşmalarının sona erdirilmesi yönünde oy kullandı.

Seul'ün 2018 tarihli "Koreler arası gerilimi azaltma" anlaşmasını askıya alma hamlesi, Pyongyang'ın Güney Kore'ye havadan çöp balonları atarak Seul'ün kınamasına yol açmasının ardından geldi.

Pyongyang geçen hafta salı gününden pazar gününe kadar Güney Kore'ye 3 bin 500 balon gönderdiğini doğruladı.

Seul, mülklere zarar veren bin adet balon tespit ettiğini açıkladı.

Kuzey Kore Savunma Bakan Yardımcısı Kim Kang-il'e göre balonlar 15 ton çöp taşıdı.

Kim, Güney Kore'nin Kuzey Kore'ye Pyongyang karşıtı bildiriler göndermeyi durdurması halinde Pyongyang'ın havadan çöp atmayı durduracağını söylemişti.