ABD-Japonya askeri ortaklığı Rusya'yı tedirgin ediyor

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, 12 Nisan Cuma günü Japonya Büyükelçisi ile gerçekleştirdiği görüşmede Washington-Tokyo bağlarının “tehdit” oluşturduğunu söyledi.

Rudenko, Japonya’nın ABD ile askeri ortaklığındaki “tehlikeli eğilimlerin” kuzeydoğu Asya'da istikrar ve güvenlik için tehdit oluşturduğunu belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Rudenko, Büyükelçi Akira Muto'ya Rusya’nın Japonya ile ikili ilişkilerinin “eşi benzeri görülmemiş bir dip seviyeye” indiğini düşündüğünü söyledi.

Rudenko’nun büyükelçiye ABD-Japon askeri iş birliğindeki gelişmelerin “Japonya’ya ve bir bütün olarak bölgeye yönelik politika oluşturulurken Rus tarafınca dikkate alınacağını” söylediği aktarıldı.

10 Nisan Çarşamba günü ABD Başkanı Joe Biden ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida, füzelerden Ay keşfine kadar çeşitli projelerde iki ülkenin askeri iş birliğinin derinleşeceğini açıklamıştı.

10-12 Nisan tarihlerinde ABD, Japonya ve Güney Kore ortak askeri tatbikatlar da düzenledi. Bu tatbikatlarda iletişim, veri ve arama kurtarma çalışmaları gerçekleştirilirken denizaltıları ve güdümlü füzeler kullanıldı.