Japonya ve Tayvan'dan deniz taşımacılığında amonyak yakıtı kapsamında işbirliği

Japonya’nın Itochu ve Tayvan’ın U-Ming Deniz Taşımacılığı şirketleri, amonyak yakıtlı gemilerin ortak operasyonunu incelemek için işbirliği yapacak.

Japon ticari şirketi Itochu Corp ve Tayvan’ın U-Ming Marine şirketleri, amonyak yakıtlı gemilerin mülkiyeti ve işletmesi için beraber çalışacak. Itochu firması tarafından yapılan açıklamada, Japonya’nın emisyonları azaltmak için amonyak yakıtına ağırlık verileceği belirtildi.

Denizcilik endüstrisi, dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 90'ını taşıyor ve dünyadaki karbondioksit emisyonlarının yaklaşık yüzde 3'ünü oluşturuyor.

Daha temiz yakıtlar kullanan gemi motorlarının kurulmasının, küresel ısınma eğilimlerinin yavaşlatılmasına yardımcı olacağı öngörülüyor.

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonu hedefi belirledi ve bu hedefte amonyak gibi daha temiz yakıtlar kullanılması anahtar rol oynuyor.

Itochu, iki şirketin amonyak yakıtlı gemi mülkiyeti ve işletmesine ilişkin seçenekleri araştırmak amacıyla bir mutabakat zaptı imzaladığını ve ayrıca denizcilik endüstrisinde metanol ve enerji tasarrufu sağlayan cihazların kullanımını inceleyeceklerini belirtti.

Asya-Pasifik bölgesindeki Malezya ve Endonezya'dan Hindistan ve Güney Kore'ye kadar birçok ülke, Japon yatırımcıların da dahil olduğu birçok projeyle fosil yakıt kullanan elektrik santrallerinde amonyak yakıtı kullanarak deneme çalışmaları yürütüyor.

Itochu, 2023 yılında küresel bir amonyak tedarik zinciri kurma çalışmalarının bir parçası olarak, İspanya'nın Cebelitarık Boğazı'ndaki Algeciras'ta bir amonyak ikmal merkezinin geliştirilmesini incelemeyi kabul ettiğini açıklamıştı.