Dünya basınında Türkiye

Dünyanın dört bir yanında haber ajansları ve medya organları, Türkiye hakkında haberler paylaşmaya devam ediyor. Dış basında Türkiye ile ilgili öne çıkan haberleri derledik.

Türkiye ve Mısır Genelkurmay Başkanları Ankara’da bir araya geldi

Mısır medya organı Ahramonline tarafından paylaşılan bilgilere göre, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Ankara'da Mısır'ın Genelkurmay Başkanı Korgeneral Osama Askar'ı resmi törenle karşıladı. İki ülke arasında görüşmeler, basına kapalı olarak gerçekleşti.

 

İslam Kalkınma Bankası Grubundan Türkiye'ye 6,3 Milyar Dolarlık Finansman

Reuters’ın aktardığına göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankası (İKB) Grubunun, 2024-2026 dönemini düzenleyen Ülke Stratejisi kapsamında Türkiye'deki projelere 6,3 milyar dolarlık finansman sağlayacağını belirterek, "Uygulamaya koyduğumuz ekonomi programı sayesinde Türkiye'ye yönelik dış kaynak akışı güçlü şekilde devam ediyor" dedi.

 

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

The New Arab gazetesinin aktardığına göre Irak Sınır Muhafızları, 30 yıl aradan sonra ilk kez Türkiye sınırında bulunan Zaho ilçesine iki askeri üs kurdu. KCK sözcüsü ve diğer Irak kaynaklarının aktardığına göre Irak ve Türkiye arasındaki anlaşma, Türkiye’nin Irak topraklarında 40 kilometrelik bir alana askeri olarak girmesine izin veriyor.

 

Türkiye’de Mavi Vatan doktrininin müfredata eklenmesine Yunanistan’dan tepki

Yunan medya organı Newsbomb gazetesi, Mavi Vatan, Adalar Denizi, Gök Vatan ve Kıbrıs’ın Türkiye için önemi gibi konuların müfredata eklenmesi ve özellikle Ege’nin Yunanistan tarafından Türkiye’den çalınan Adalar Denizi olduğu şeklinde anlatılması Yunan medyasında tepkiyle karşılandı.

 

Bloomberg, Türkiye’nin en fazla askeri varlığı bulunan ülkeleri açıkladı

ABD medya organı Bloomberg, Türkiye’nin en fazla askeri varlığı bulunan ülkeleri açıkladı.

Bloomberg’e göre Irak, Suriye, Somali, Katar, Kıbrıs, Libya ve Azerbaycan ülkeleri Türkiye’nin en çok askeri varlık bulundurduğu ülkeler olarak öne çıkıyor.

 

Türkiye, Hollanda Başbakanı Rutte’nin NATO başkan adaylığını destekliyor

Associated Press’e göre üst düzey bir Türk yetkili yaptığı açıklamada, Türkiye'nin NATO müttefiklerine Ankara'nın Hollanda'nın görevden ayrılan Başbakanı Mark Rutte'nin askeri ittifakın genel sekreterliği adaylığını destekleyeceğini söylediğini belirtti.

Yetkili, Türkiye'nin 29 Nisan Pazartesi günü Brüksel'deki NATO müttefiklerinin diplomatlarına bilgi verdiğini söyledi. Karar, Rutte'nin adaylığı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan destek istemek üzere Türkiye'ye gitmesinden üç gün sonra geldi. Yetkili, Türk hükümetinin protokolü uyarınca kimliğinin gizli kalması koşuluyla konuştu.

 

Türkiye, milyarca dolarlık LNG anlaşması için ExxonMobil ile görüşüyor

Financial Times'ın haberine göre Türkiye, Rusya enerjisine olan bağımlılığını azaltmak amacıyla sıvılaştırılmış doğal gaz satın almak için ABD’li enerji devi Exxonmobil ile milyarlarca dolarlık bir anlaşmaya vardı.

 

Türk Hava Yolları, 235 uçak satın almak için Airbus ve Boeing ile görüşüyor

Reuters’ın haberine göre, THY Başkanı Ahmet Bolat yaptığı açıklamada, genişleme planlarının bir parçası olarak 235 uçak satın almayı planladıklarını söyledi. 2023’te açıklanan 10 yıllık filo planı, yaklaşık 600 uçakla genişlemeyi hedeflediğini gösteriyor. THY, aralık ayında Airbus ile A321 dar gövde ve A350 geniş gövde uçakları için 355 adet kesin ve opsiyonel sipariş için anlaşma imzalandığını duyurmuştu.