İtalya Başbakanı Meloni, Avrupa Parlamentosu seçimleri için adaylığını duyurdu

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İtalya'nın Kardeşleri Partisi'ne (FdI) desteği artırmak için haziran ayında gerçekleşecek Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aday olacağını duyurdu.

Meloni, seçilmesi durumunda milletvekili koltuğuna oturmayacağını söyledi.

Avrupa genelinde 6-9 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek Avrupa Parlamentosu seçimleri, Meloni hükümeti için önemli bir güç testi niteliği taşıyor.

İtalya Başbakanı, AB politikalarını belirlemek ve kampanyayı başlatmak üzere sahil kenti Pescara'da gerçekleştirilen parti konferasında tezahürat yapan partililere konuştu.

Meloni, "İtalya'da yaptığımızı Avrupa'da da yapmak istiyoruz. Merkez sağ güçleri bir araya getiren ve solu muhalefete gönderen bir çoğunluk yaratmak istiyoruz" dedi.

Meloni, muhalefette olduğu zamanlarda İtalya'nın Euro Bölgesi'nden çıkma çağrısında bulunmuştu.

Meloni'nin 2022'de göreve gelmesiyle birlikte Avrupa'da endişeler artmıştı.

Aşırı sağcı lider, göreve geldikten sonra özellikle Ukrayna ve Orta Doğu konularında Avrupa yanlısı bir politika sergiledi.

İtalya'daki araştırmalar ve anketler, Meloni'nin partisinin yüzde 27'lik destek oranıyla İtalya'nın en popüler partisi konumunda olduğunu ortaya koyuyor.

Muhalefetteki Demokrat Parti (PD) yaklaşık yüzde 20, sol çizgiye yakın 5 Yıldız Hareketi ise yüzde 16 oy oranına sahip.

Aşırı sağcı lider, AB seçimleri için İtalya'nın beş seçim bölgesinin tamamında İtalya'nın Kardeşleri için oy pusulasındaki ilk isim olacak. Meloni, başbakanlık görevinde bulunması nedeniyle mesaisinin "tek bir dakikasını" bile kampanya için kullanmayacağını söyledi.

Demokratik Parti lideri Elly Schlein de geçen hafta aday olacağını duyurmuştu.

Diğer yandan iktidar koalisyonunda bulunan merkezci Forza Italia Partisi lideri Antonio Tajani de adaylığını açıklamıştı.

Üç lider, siyasetle çok az ilgili olan ancak parti liderlerinin isimlerinin oy pusulasında olması dolayısıyla oy verme potansiyeli bulunan seçmenleri sandığa çekmek için aday olduklarını söylüyor.

GIORGIA MELONI KİMDİR?

1977 doğumlu Giorgia Meloni, ilk kez 2006 yılında İtalya Temsilciler Meclisi'ne seçildi.

Meloni, 2012 yılında arkadaşları Ignazio La Russa ve Guido Crosetto ile birlikte aşırı sağcı, milliyetçi muhafazakar çizgideki İtalya'nın Kardeşleri Partisi'ni kurdu.

Aşırı sağcı lider, 2014 yılında parti başkanı oldu ancak o yıl Avrupa Parlamentosu üyeliğine seçilemedi.

Meloni, eşcinsel evliliklere ve eşcinsel çiftlerin evlat edinmesine karşı çıkıyor.

İtalya'nın Kardeşleri Partisi, yasa dışı göç konusunda 'sıfır tolerans' yaklaşımıyla biliniyor ve bu minvaldeki AB anlaşmalarının yeniden müzakere edilmesini talep ediyor.

İtalya'nın Kardeşleri Partisi, siyasi uzmanlar tarafından "Post-faşist" olarak nitelendiriliyor. FdI, yasa dışı göçmenlere sık sık dikkat çekiyor ve "Avrupa'nın İslamlaşması" iddiasını gündemde tutuyor.

FdI, İtalya Anayasasının, ülke hukukunu Avrupa hukukundan üstün tutacak şekilde değiştirilmesini istiyor.