Güney Çin Denizi'nde hareketlilik artıyor: Dört ülkeden ortak tatbikat

Filipinler, ABD, Japonya ve Avustralya, Filipinler'in "Batı Filipin Denizi" olarak isimlendirdiği Güney Çin Denizi'nde ilk ortak deniz tatbikatını düzenledi.

Filipinler Haber Ajansı'nın (PNA) aktardığına göre, Filipinler Silahlı Kuvvetleri (AFP) Halkla İlişkiler Ofisi Müdürü Albay Xerxes Trinidad, ortak tatbikat ile ilgili konuştu.

Trinidad, Filipinler, ABD, Avustralya ve Japonya'ya ait deniz ve hava araçlarının katıldığı ve ilk kez bu ülkelerin birlikte gerçekleştirdiği ortak deniz tatbikatının "Batı Filipinler Denizi"nde yapıldığını söyledi.

Trinidad, söz konusu tatbikatın, katılımcı ülkelerin denizde birlikte çalışma kabiliyetlerini geliştirme amacıyla yapıldığını söyledi.

Trinidad, bu tatbikatla "özgür ve açık bir Hint-Pasifik"i desteklemek üzere bölgesel ve uluslararası iş birliğini güçlendirme kararlılıklarını ortaya koyduklarını dile getirdi.

Güney Çin Denizi'nde, kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazandığı İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilafı bulunuyor.

Pekin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunuyor.

Yer altı kaynakları açısından zengin bölgede Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi ülkeler de haklarının olduğunu savunuyor.