ABD, Ukrayna'daki "toprakları geri kazanma" stratejisini terk ederek elde olanı korumaya yöneliyor

The Washington Post’tan Karen DeYoung, Michael Birnbaum, Isabelle Khurshudyan ve Emily Rauhala’nın yazısına göre, Kongre’deki fon çıkmazına rağmen Biden yönetimi, Kiev’i desteklemek için uzun dönemli bir strateji üzerinde çalışıyor ancak bu planlar Rusya’ya karşı kazanım elde etmeyi amaçlamıyor.

Biden yönetiminin Ukrayna için hazırladığı yeni strateji kaybedilen toprakların geri kazanılmasını değil, uzun vadede Kiev’in savunma gücünü ve ekonomisini yeniden inşa etmek için Rusya’nın ilerlemesini durdurmayı hedefliyor.

Bu seneki plan, geçtiğimiz yıl Ukrayna’nın bir karşı saldırıyla Rus güçlerini ülkenin güneyi ve doğusundan hızlıca çıkarmaya yönelik yapılan plandan farklılaşıyor.

Washington Post’a konuşan üst düzey bir yetkili, 2023’te yapılana benzer bir karşı saldırının bu yıl zor olacağını, şu anlık ana fikrin Ukrayna’nın savaş alanındaki pozisyonunu koruması olduğunu ve izlenecek farklı bir yol ile 2024 sonuna kadar Kiev ordularının güçlendirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Washington’ın Ukrayna’ya yönelik planı, Kiev’i destekleyen diğer yaklaşık 30 hükümetin Ukrayna için uzun dönemli ortak stratejilerinin bir parçası. 10 yıla kadar uzanan bu vaatlerin bir örneği İngiltere’den gelirken ABD ve Fransa’nın da önümüzdeki günlerde benzer taahhütlerini açıklamaları bekleniyor.