Scholz ve Fico Berlin’de görüştü: Gündem Ukrayna

Slovakya Başbakanı Robert Fico, Şansölye Olaf Scholz ile başkent Berlin’de bir araya geldi.

Slovakya Başbakanı Robert Fico, Alman Şansölyesi Olaf Scholz ile görüşmesinde Ukrayna’nın AB’ye katılmasına destek verdiğini söyledi.

Fico, Scholz ile görüşme sonrasında düzenlediği basın toplantısında, “Ukrayna’nın AB’ye katılmasından yanayız” şeklinde konuştu.

AB’nin 1 Şubat’ta düzenlenecek zirvesinde Ukrayna’ya 50 milyar euroluk yardım paketi konusunda ortak karara varılacağını belirten Fico, Ukrayna’nın AB’ye katılması için bütün şartları karşılaması gerektiğini vurgulayarak, “Hazırlıksız bir ülke AB’ye yarardan çok sorun getirebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Slovak lider, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın askeri olarak çözülebileceğine inanmadığını söyleyerek her türlü barış müzakeresine destek vereceklerini belirtti.

Fico, “Ukrayna bizim komşumuz. Ukrayna’nın demokratik ve müreffeh bir ülke olmasını çok istiyoruz. Bu, hepimize, Avrupa Birliği’ne ve tüm komşularımıza yardımcı olacaktır” dedi.

Şansölye Olaf Scholz ise Ukrayna ve Rusya arasında kalıcı barışı sağlamanın sadece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bağlı olduğunu söyledi.

Scholz, Berlin’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya AB yardımını artırmak için devam eden müzakerelere değinerek, “Slovakya Başbakanının en az 26 AB üyesi arasındaki anlaşmayı aktif olarak desteklediğini vurgulamak istiyorum” ifadelerini kullandı.