İran'ın İsrail'e vereceği karşılık gizemini koruyor

İran ile İsrail arasındaki gerilim artarken Tahran'ın 1 Nisan'daki saldırıya nasıl bir karşılık vereceği hala gizemini koruyor. İranlı yetkililer ihtiyatlı ve gerginliği yükseltmeyecek bir yanıt vereceklerini aktarırken ABD medyası Tahran'ın İsrail'e "direkt" bir saldırıda bulunabileceğini yazdı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile görüşen İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, “İran'ın doğrudan bir saldırısı İsrail'in İran'a uygun bir karşılık vermesini gerektirecektir” dedi.

Pentagon’dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamalarda da “Başkan Biden'ın İsrail Başbakanı Netanyahu'ya verdiği açık mesajı yineleyen Bakan Austin, Bakan Gallant'a Tahran'ın açıkça tehdit ettiği İran saldırılarına karşı İsrail'i savunmak için ABD'nin tam desteğine güvenebileceğini söyledi” ifadelerine yer verildi.

SkyNews’in aktardığına göre Washington, İran’ın İsrail’e ABD’yi savaşa sürükleyecek büyüklükte olmayan bir karşılık vermesini bekliyor.

Suudi Arabistan merkezli haber kanalı Al-Hadath, ABD’li kaynaklara dayandırdığı haberinde Washington’un kendi çıkarlarına gelebilecek herhangi bir zarara karşılık vereceğini aktardı.

Beyaz Saray yetkilileri İran ile iletişime geçerek İsrail’in saldırısında herhangi bir payı olmadığını belirtmişti.

“İSRAİL’İ KORUMAYA HAZIRIZ”

Başbakan Benjamin Netanyahu, Tel Nof’ta bir üssü ziyaret ederken açıklamalarda bulundu. “Kim bize zarar verirse, biz de onlara zarar veririz. İsrail Devleti'nin hem savunma hem de saldırı amaçlı tüm güvenlik ihtiyaçlarını karşılamaya hazırız” dedi.

“Ordunun sahip olduğu çeşitli kabiliyetleri kullanarak stratejik ortaklarımızla birlikte saldırı ve savunmaya hazırız. Durumu sürekli olarak değerlendiriyoruz” açıklamasında bulunan İsrail ordusu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, sivillere özel bir hazırlık yapmalarının söylenmediğini ancak ordunun “bir dizi senaryo için son derece hazırlıklı” olduğunu söyledi.

İRAN GERGİNLİĞİ YÜKSELTMEYECEK

Tahran’ın Washington ile temasa geçerek gerginliği yükseltmeyecek şekilde bir karşılık vereceğini aktardığı öğrenildi.

Mesaj, İranlı Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan tarafından Umman’a iletildi. Ummanlı yetkililer aracı görevi görerek mesajı Beyaz Saray’a iletti.

Reuters’a konuşan ABD’li bir istihbarat yetkilisi, İran’ın yanıt saldırısının gerginliği yükseltmeyecek bir biçimde olacağını, Tahran’ın bölgedeki vekil güçleri aracılığıyla İsrail’e saldırılar düzenleyeceğini aktardı.

ABD MEDYASI: “İRAN GECİKMEDEN SALDIRABİLİR”

ABD merkezli the Wall Street Journal gazetesinin “konuya vakıf” bir kaynağa dayandırdığı haberine göre Tel Aviv, en geç 13 Nisan Cumartesi gününde İran’dan gelecek direkt bir saldırıya yönelik hazırlığa başladı.

Ancak gazete, İran yönetiminden bilgi alan bir kaynağın, planlar tartışılırken saldırı konusunda nihai bir karar verilmediğini söylediğini de aktardı.

CBS News’in ismini vermek istemeyen 2 ABD’li yetkiliye dayandırdığı bir habere göre de İran yüzlerce insansız hava aracı ve füze kullanarak İsrail’deki bir dizi askeri hedefe saldırabilir.

SEYAHAT YASAKLARI GELMEYE DEVAM EDİYOR

Bölgedeki belirsizlik ortamında gerginlik yükselmeye devam ederken ülkeler birbiri ardına Orta Doğu’ya yönelik seyahat yasakları uygulamaya devam ediyor.

Rusya’nın ardından Fransa ve Hindistan vatandaşlarına yönelik seyahat uyarıları yayımlarken ABD, diplomatlarına yönelik şehirler arası seyahat etmeme uyarısında bulundu.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı ikinci bir emre kadar İran ve İsrail’e seyahat edilmemesi yönünde uyarıda bulunurken Fransa, vatandaşlarına Filistin, İsrail, İran ve Lübnan’a gidilmemesi uyarısında bulundu. Paris, İran’daki diplomatların ve ailelerinin Fransa’ya geri getirileceğini ve memurarın bu 4 ülkede görevlendirilmelerinin yasak olduğunu açıkladı.

ABD de artan tansiyonlar ışığında büyükelçilik personeline “ihtiyatlı davranarak” Kudüs, Tel Aviv veya Beerşeba bölgeleri dışına seyahat etmemelerini aktardı.