İran, İsrail'e saldırıya hazırlanıyor: ABD, gerilimin düşürülmesi için bölge ülkelerinden yardım istedi

İran’ın İsrail’i tehdit etmesinin Orta Doğu’da gerilim artarken ve bölgede hareketlilik yaşanırken Rusya’dan taraflara itidalli davranma çağrısı geldi. ABD ise komşu ülkelere gerilimin düşürülmesinde yardımcı olsa talebinde bulundu.

İran'ın Şam Büyükelçiliği'ne İsrail tarafından düzenlenen hava saldırısına kısa süre içinde misilleme yapacağına dair iddialar, Ortadoğu'daki gerilimi iyice tırmandırdı. İki ülke arasında karşılıklı sert açıklamalar devam ederken, ABD'nin Ortadoğu elçisi Brett McGurk'ün İran'ın komşularına gerilimin düşürülmesine yardım etme çağrısında bulunduğu iddia edildi.

Amerikan haber sitesi Axios tarafından paylaşılan haberde, CENTCOM Komutanı General Michael Erik Kurilla'nın, İran'ın olası saldırısını görüşmek amacıyla İsrail'i ziyaret edeceği belirtildi. İki İsrailli yetkiliye dayandırılan habere göre, ziyaret 11 Nisan Perşembe günü gerçekleşecek. Haberde, Kurilla'nın olası İran saldırısına karşı savunma planlarını görüşmek üzere İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve İsrail ordusunun üst düzey yetkilileriyle bir araya geleceği bildirildi.

İsrail'in en yakın müttefiki olan ABD'ye dair bir diğer iddia ise Beyaz Saray'ın Ortadoğu elçisi Brett McGurk'un İran'ın komşularının dışişleri bakanlarını arayarak arabuluculuk yapmalarını istemeleri. Buna göre McGurk, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Irak'ın dışişleri bakanlarını arayıp "İran'a gerilimin düşürülmesi çağrısı yapan bir mesaj iletmelerini” talep etti.

Reuters ise ilgili ülkelerin söz konusu mesajın Tahran'a iletildiğini bildirdi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan'ın 10 Nisan Çarşamba günü söz konusu ülkelerin dışişleri bakanlarıyla telefonda görüşüp bölgesel gerilimleri ele aldığı duyurulmuştu.

RUSYA’DAN SEYAHAT UYARISI VE LUFTHANSA'NIN KARARI

İran ve İsrail arasında gerilim artarken Rusya Dışişleri Bakanlığı, 10 Nisan Perşembe günü vatandaşlarına Orta Doğu’ya, özellikle de İsrail, Lübnan ve Filistin topraklarına seyahatten kaçınma uyarısında bulundu.

Açıklamada, "Ortadoğu'daki gergin durum devam ediyor. Filistin-İsrail ihtilaf bölgesinin yanı sıra Lübnan ile İsrail arasındaki 'Mavi Hat' bölgesindeki durum da hâlâ istikrarsız. Rusya vatandaşlarına, ciddi zorunluluk dışında, özellikle İsrail, Lübnan ve Filistin toprakları olmak üzere, bölgeyi ziyaret etmeme çağrısında bulunuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise düzenlediği basın toplantısında, "Şu anda herkesin, bölgedeki durumun tamamen istikrarsızlaşmasına yol açmamak için itidalli davranması çok önemli ancak istikrar ve öngörülebilirlik açısından pek de parlak bir durum görünmüyor. Bölgedeki tüm ülkeleri itidalli davranmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

İran haber ajansı Mehr'in sosyal medya hesabından 10 Nisan Perşembe günü yapılan Arapça bir paylaşımda, Tahran hava sahasının askeri tatbikat gerekçesiyle tamamen kapatıldığı iddia edildi. Alman havayolu firması Lufthansa ise Tahran uçuşlarını askıya alma kararını iki gün daha uzattığını duyurdu. Lufthansa'dan yapılan duyuruda, Tahran uçuşlarının 13 Nisan Cumartesi gününe kadar yapılmayacağı bildirildi.

Lufthansa'ya ait olan ve haftada altı kez Viyana-Tahran uçuşları yapan Avusturya Havayolları ise 11 Nisan Perşembe günü olan uçuşunu gerçekleştirmeyi planladığını ama kabin görevlilerinin geceyi Tahran'da geçirmemesi için uçuş saatlerini değiştirmeyi planladığını belirtti.

NE OLMUŞTU?

İsrail'in 1 Nisan Pazartesi günü akşamı İran'ın Şam Büyükelçiliği'ne gerçekleştirdiği hava saldırısında Devrim Muhafızları Ordusu'nun üst düzey isimlerinden Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi dahil yedi kişi hayatını kaybetmişti. İran'ın Şam Büyükelçisi Hüseyin Ekberi, İsrail'in binayı F-35 savaş uçaklarından fırlatılan altı füzeyle hedef aldığını açıkladı.

Tahran ise bu saldırı ile Gazze savaşıyla zaten sarsılmış olan bölgede gerilimi tırmandıran İsrail için intikam sözü verdi. İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail’in cezalandırılması gerektiğini ve bu saldırı için büyük bir bedel ödeyeceğini söylemişti.