Orta Doğu'da tansiyon yüksek: İran'ın İsrail'e yanıt vermesi bekleniyor

Reuters ve NBC News gibi haber ajansları, ABD'li yetkililere dayandırdıkları haberlerinde, İsrail'in Suriye'deki İran Konsolosluğuna gerçekleştirdiği saldırıya misilleme olarak İran'ın bölgedeki İsrail veya ABD varlıklarını hedef alacak muhtemel saldırısına karşı yüksek alarma geçtiğini yazdı.

İsrail ordusu geçtiğimiz Pazartesi günü Suriye'nin başkenti Şam'daki İran Konsolosluğuna saldırı gerçekleştirmiş, 2'si general toplam 5 İranlı asker yaşamını yitirmişti.

Söz konusu saldırının ardından Orta Doğu'da tansiyon her geçen gün yükseliyor.

İngiliz haber ajansı Reuters, ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Tahran'ın saldırıya karşılık vermesinin beklendiğini ve bu nedenle ABD'nin bölgede yüksek alarma geçtiğini kaydetti.

ABD'li yetkili, "Kesinlikle yüksek düzeyde teyakkuz halindeyiz" dedi.

ABD'li NBC News ise iki ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberinde, Washington yönetiminin Tahran'ın misilleme olarak "İsrail içindeki hedefleri" vurmasından endişe ettiğini aktardı.

Yetkililer, İsrail içindeki bir saldırıda sivillerden ziyade askeri veya istihbarat hedeflerine odaklanılmasının beklendiğini dile getirdi.

Yetkililer, ABD yönetiminin, İran'ın muhtemel misillemesine verilecek karşılığı da değerlendirmeye başladığını kaydederken, ABD ordusunun halihazırda bölgede yüksek alarm durumunda olduğunu söyledi.

ABD merkezli CNN International ise Washington yönetiminden üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Tahran'ın, Tel Aviv'in saldırısına misilleme olarak önümüzdeki hafta bölgedeki İsrail veya ABD varlıklarını hedef alacak "önemli" bir saldırıya aktif olarak hazırlandığını belirtti.

İsrail ordusu, 1 Nisan Pazartesi günü Suriye'nin başkenti Şam'daki İran Konsolosluğuna hava saldırısı gerçekleştirmişti.

Saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan 2'si general olmak üzere 7 asker yaşamını yitirmişti.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ertesi gün yaptığı açıklamada, İsrail'in İran Konsolosluğunu hedef alan hava saldırısının "cevapsız" kalmayacağını söylemişti.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise "Siyonist İsrail rejiminin destekçisi olan ABD'ye bu konuda önemli bir mesaj gönderdik. ABD, sorumluluk almalı ve hesap vermeli" şeklinde konuşmuştu.