İngiltere, BM yetkililerine Kuzey Kore'nin Rusya'ya gönderdiği sevkiyatların fotoğraflarını gönderdi

İngiltere'nin hazırladığı raporda, Kuzey Kore'nin Najin limanında konteyner yükleyen üç Rus gemisinin görüntüleri yer alıyor.

İngiltere, uluslararası yaptırımları ihlal eden silah anlaşmalarına ilişkin resmi bir soruşturma başlattı. Hükümet, Kuzey Kore'nin Rusya'ya yaptığı kargo sevkiyatlarının uydu fotoğraflarını Birleşmiş Milletler (BM) uzmanlarından oluşan bir panele sundu.

Vladimir Putin, eylül ayında Rusya'nın uzak doğusunda Kim Jong-un ile görüşmüştü.

Bu görüşme sonrasında Kuzey Kore, Ukrayna savaşı için Rusya hükümetine balistik füzeler ve yüz binlerce top mermisi sağlamakla suçlanıyor.

Putin, üst düzey Pyongyang yetkilisinin ziyareti sırasında bu hafta Kremlin'de Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Choe Son-hui ile bir araya geldi. 

Kremlin Sözcüsüne göre ikili, "hassas alanlar da dahil olmak üzere tüm alanlarda ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi" konusunu görüştü.

Birleşik Krallık'a ait savunma istihbarat raporunda, eylül ve aralık ayları arasında Maia, Angara ve Maria adlı üç Rus gemisinin, uzak doğudaki Rus limanlarına geçmeden önce Kuzey Kore'nin Najin limanında konteynerler yüklediği görüntüler bulunuyor.

Kuruluş, konteynerlerde ne olduğunu tespit edemediğini söylese de, ABD'nin geçen hafta Kuzey Kore'den gelen balistik füzelerin Rusya tarafından Ukrayna'da kullanıldığı yönündeki açıklamasının ardından bu durum gerçekleşti.

Bir BM diplomatı, "Rusya'nın Ukrayna'da Kuzey Kore silahlarını kullanması, birçok BM güvenlik konseyi kararının ihlalidir. Bu, nükleer silahların yayılmasını önlemeye yönelik uluslararası çabaları baltalıyor ve Rusya'nın başarısız işgalinde ne kadar çaresiz kaldığını ortaya koyuyor. Bu ve BM yaptırımlar komitesine sunulan diğer deliller, Rusya ve Kuzey Kore'nin (Kuzey Kore) uluslararası yaptırımları açıkça ihlal etmesi konusunda kapsamlı bir soruşturmayı tetiklemeli" açıklamalarında bulundu.