İngiltere'den NATO tatbikatına 20 bin askeri personelle önemli destek

İngiltere, NATO tatbikatına kara birlikleri ile beraber bir uçak gemisi saldırı grubu, F35B savaş uçakları, keşif uçakları ve helikopterler göndereceğini duyurdu.

İngiltere, soğuk savaştan bu zamana kadar yapılacak olan en büyük NATO tatbikatına Avrupa genelinde görev almak üzere 20 bin askeri personel gönderme kararı aldı.

İngiltere Savunma Bakanlığı, NATO'nun “Steadfast Defender” tatbikatında 20 bin askeri personel ile beraber savaş gemileri ve savaş uçakları görevlendireceğini açıkladı.

Açıklamada, İngiltere’nin şubat ayında başlayacak ve haziran ayında sona erecek tatbikata, kara birliklerinin dışında bir uçak gemisi saldırı grubu, F35B savaş uçakları, keşif uçakları ve helikopterler göndereceği belirtildi.

Savunma Bakanı Grant Shapps, tatbikata ilişkin yaptığı açıklamada, "Soğuk savaşın sona ermesinden bu yana NATO'nun en büyük tatbikatlarından birine yaklaşık 20 bin personel göndereceğimizi söyleyebilirim. Ordumuzun 30 NATO ülkesinden ve İsveç'ten gelecek birliklerle güçlerini birleştirmesi, Putin tehlikesine karşı hayati bir güvence sağlayacak" ifadelerini kullandı.

Bugünün NATO'su her zamankinden daha büyük ama zorluklar da daha büyük” şeklinde konuşan İngiliz bakan, "uluslararası kurallara dayalı düzenin artan tehlikelerle ciddi bir tehdit altında olduğu” uyasında bulundu.

NATO ittifakı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yaklaşık iki yıl önce Ukrayna’yı işgal emri vermesinin ardından birliklerini savaşa hazırlamaya başlayarak sayılarını artırdı ve Kiev’i askeri, ekonomik ve insani yardımlarla desteklemeye devam etti.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, 10 Ocak Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İngiltere’nin 2024 yılı içerisinde Ukrayna’ya verdiği mali desteği önceki iki yıla göre 200 milyon sterlin artırarak 2.5 milyar sterline çıkaracağını açıklamıştı.