Rusya'dan kopan Ermenistan'a 270 milyon avroluk AB desteği

Avrupa Birliği, Ermenistan’a 270 milyon avroluk ekonomik yardımda bulunacağını açıkladı.

5 Nisan cuma günü Brüksel’de Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bir araya geldi.

Görüşme sonrasında gazetecilere konuşan von der Leyen, yeni bir ortaklık ilişkisi kapsamında 4 yıllık bir süre zarfında ülkedeki işletme ve sanayilerin desteklenmesi için Erivan’a 270 milyon avroluk bütçe aktarılacağını açıkladı.

“Ermenistan'ın ekonomisini ve toplumunu güçlendirmek, şoklar karşısında daha sağlam ve istikrarlı hale getirmek için yatırımlar yapacağız” diyen AB lideri, yatırımların yenilenebilir enerji sektörünü de kapsayacağını vurguladı.

Erivan’ın Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nden çekilmesi ve ABD askerlerini eğitim için ülkeye davet etmesine referansta bulunan von der Leyen, son zamanlarda Ermenistan’ın çıkar ve değerlerinin AB’ninkilerle örtüştüğünü söyledi.

Blinken de yaptığı açıklamalarda Washington’un Ermenistan’ın gelişen demokratik ve ekonomik direncine destek olacağını belirtirken “Dağlık Karabağ bölgesinde yerlerinden edilen 100 bin etnik Ermeni'ye yardım etmeye devam edeceğiz. Bu Ermenistan'ın uzun vadeli istikrarı için merkezi bir öneme sahiptir” dedi.