Ermenistan Başbakanı Paşinyan’dan kritik açıklamalar: “KGAÖ’den ayrılabiliriz”

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, YouTube’da yayımlanan basın toplantısında gazetecilerin sorularına yanıt verdi. Paşinyan, “Ermenistan’ın toprakları dışında emellerimiz olmamalı” ifadelerini kullandı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Erivan’ın şu andaki harita dışında toprağı bulunmadığını ve herhangi bir ülkeden toprak emellerinin olmaması gerektiğini söyledi.

Paşinyan, Erivan hükümetinin YouTube sayfasından yayımlanan basın toplantısında, gazetecilerin sorularına yanıt verdi.

Paşinyan, elinde tuttuğu Ermenistan’ın şu andaki sınırlarının gösterildiği harita biçimindeki şekli göstererek, “Ermenistan’ın güvenliğinin sağlanması konusunda yasallığa vurgu yapılmalıdır. Ermenistan’ın toprakları budur. Bu sınırlar dışında emellerimiz olmamalıdır. Çünkü bu sınır çizgileri dışındaki herhangi bir emel, bizi yıkma fırsatı olarak, bizim yasal konumumuzu bozmak için kullanılacaktır. Bu çizgiden öte tarafta ne varsa bizim değildir, bu çizgiden içeride ne varsa bizimdir. Biz güvenliğimizi bu mantıkta sağlamaya hazırlanıyoruz. Gelecekteki çalışmalarımız bununla ilgili olmalı” şeklinde konuştu.

Azerbaycan’ın barış anlaşması görüşmelerinin üç temelde devam ettiğini söyleyen Ermenistan Başbakanı, bunların, 1991 Almatı Bildirgesi temelinde iki ülkenin birbirinin toprak bütünlüklerini tanıması, sınırların 1991’de dağılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ülkelerinin idari sınırları kapsamında belirlenmesi ve bölgesel ulaştırma yollarının geçtiği ülkelerin egemenliği, yargı yetkisi, eşitlik ve karşılıklılık prensipleri dahilinde açılması olduğunu dile getirdi.

Paşinyan, iki ülke sınırlarının belirlenmesi çalışmalarının Başbakan Yardımcılarının başkanlık yaptığı komisyonlar tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Ermenistan Başbakanı, Bakü’nün Erivan’dan derhal teslimini talep ettiği ve adını verdiği köylerin Sovyetler Birliği döneminde ve sonrasında hiç olmadığını öne sürdü.

Paşinyan, sınır belirleme çalışmalarının söz konusu köylerin bulunduğu Tavuş (Tovuz) bölgesinden başlamasının ihtimal dışı olmadığını ifade ederken, bölgeye giderek durumu yerinde inceleyeceğini dile getirdi.

Ermenistan Başbakanı, Türkiye’nin Ermenistan-Azerbaycan arasındaki sürecine dahil edilmesi yönünde bir eğilim görüp görmediği yönündeki soruya, “Gerçek şu ki, Azerbaycan ile birebir ya da yüz yüze konuşsak bile Türkiye’nin varlığını hem görüyor hem de hissediyoruz” şeklinde konuştu.

Paşinyan, “Türkiye ile ilişkilerimizde önemli bir şeyler yaşandığını düşünüyorum, hatta bunda neyin önemli olduğunu söylersem garip gelebilir. Birbirimizle konuşuyoruz ve inanıyorum ki Türkiye Cumhurbaşkanı ile de bir konuşmamız, diyaloğumuz var. Bu diyalog çok karmaşık, kolay değil ama bu konuşmayı yapmak çok önemli” ifadelerini kullandı.

Ermenistan Başbakanı, “Ermeni gerçekliğinde Türkiye çoğu zaman ‘karşıt komşu’ olarak algılanmıyor, Azerbaycan ile ilişkilerimiz üzerinden algılanıyor, halbuki Türkiye ile gündemimiz olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin de önemli bir uluslararası aktör olduğunu inkar edemeyiz, bu gerçekle yüzleşmeliyiz” ifadelerini kullanan Paşinyan, Erivan-Bakü ilişkilerinde aktörlerin yapıcı bir rol oynayabilmeleri için tarafsız olmaları gerektiğini söyledi.

Öte yandan Paşinyan, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) konusunda söz konusu örgüt ile ilişkilerini dondurduklarını, faaliyetlerine katılmadıklarını, KGAÖ Genel Sekreteri Yardımcısı pozisyonuna henüz atama yapmadıklarını söyledi.

Paşinyan, bunun sebebinin KGAÖ’nün Ermenistan’daki sorumluluk bölgesine dair soruya yanıt vermemesi olduğunu aktardı.

Ermenistan Başbakanı, KGAÖ’den gelecek cevabın ülkesinin beklentileriyle örtüşmemesi durumunda Erivan’ın KGAÖ’den çekileceğini ancak bunun ne zaman olacağını bilmediğini dile getirdi.