Ermenistan rotayı Batı'ya çevirdi: Erivan'ın yeni müttefiki ABD ve AB!

Ermenistan'ın Kafkaslardan uzakta müttefik arayışı, komşularıyla ilişkileri daha da gerginleştiriyor. Erivan hükümetinden Avrupa ve ABD ile ilgili sıcak mesajlar gelmeye devam ediyor.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, ABD ve Avrupa Birliği'ni (AB) ülkenin temel ortakları olarak gördüklerini söyledi.

Mirzoyan, bunun dış politikada U dönüşü anlamına gelmediğini söyledi.

Mirzoyan, Arjantin'in Todo Noticias televizyonuna verdiği demeçte, "Biz demokratik ülkeyiz ve demokratik kurumları güçlendirmek istiyoruz. Örneğin, ABD ve AB'nin temel ortaklarımız olduğunu görüyoruz. Şimdi Brüksel ve Washington ile ekonomik ve siyasi ilişkileri derinleştiriyoruz" dedi.

Mirzoyan, sadece ülkenin güvenliğini ve kalkınmasını sağlamak istediklerini söyleyerek, "Batı'da da iyi ortaklar var" şeklinde konuştu.

Ermenistan Dışişleri Bakanı, NATO üyeliğinin gündemde olmadığını dile getirirken, "Afganistan'daki barışı koruma operasyonlarına katılıyoruz. Kosova'daki varlığımızı artırdık. Bu bir tür işbirliği" ifadelerini kullandı.

Sputnik'in aktardığına göre, Erivan hükümeti son dönemlerde eski Sovyetler Birliği topraklarında faaliyet gösteren kuruluşlardaki katılım düzeyini büyük ölçüde azalttı.

Başbakan Nikol Paşinyan, Ekim 2023'te Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te gerçekleştirilen Avrasya Ekonomik Birliği ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) hükümetler arası konsey toplantılarına katılım göstermemişti.

Paşinyan, Kasım 2023'te Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) Belarus'un Minsk'teki zirvesine katılmayı reddetmişti.

Ermenistan Başbakanı, şubat ayında, KGAÖ'deki faaliyetlerini askıya aldıklarını açıklamıştı.