Slovakya’da hükümetin Rusya yanlısı politikaları protesto ediliyor

Slovakya Dışişleri Bakanı Juraj Blanar’ın Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşmesi Rusya’ya katı yaptırımlar uygulayan AB tarafından da protesto edildi.

Slovakya’da binlerce vatandaş, başkent Bratislava’da hükümetin Rusya yanlısı politikalarını protesto ederek Ukrayna’ya destek sloganları attı.

Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı gösterilerde “Katil Rusya” sloganları da atılırken, Kiev’e yönelik desteklerini göstermek amacıyla Ukrayna, AB ve NATO bayrakları taşındı.

Slovakya Dışişleri Bakanı Juraj Blanar’ın Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşme gerçekleştirmesi, Rusya’ya sert yaptırımlar uygulayan AB tarafından da protesto edildi.

Dışişleri bakanları görüşmesinin Rusya’nın talebi üzerine gerçekleştiğini belirten Blanar, krizin diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini dile getirerek Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüşmesinin doğru bir yol olduğunu vurguladı.

Slovakya Kültür Bakanı Martina Simkovicova, ocak ayında yaptığı açıklamada, Rusya ile olan kültürel bağların yeniden tesis edilmesi gerektiğini söylemişti.

RUSYA YANLISI BAŞBAKAN

Slovakya’da Ekim 2023’te göreve başlayan Başbakan Robert Fico, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya yönelik olarak uyguladığı yaptırımlara kesin bir dille karşı çıkıyor.

Robert Fico’nun başbakanlık görevine gelmesinin ardından Slovakya, Rusya ile savaşta bulunan Ukrayna’ya gönderdiği askeri yardımı sonlandırma kararı almıştı.

Ukrayna ile sınırı bulunan ve 5.5 milyonluk bir nüfusa sahip olan Slovakya, Fico’nun başbakanlığı öncesinde Rusya’nın Şubat 2023’te başlayan işgalinden bu yana Kiev’e silah yardımında bulundu ve savaştan kaçan mültecilere sınırlarını açtı.

Rusya yanlısı bir politika izleyen ve ABD karşıtlığı ile bilinen Robert Fico, 30 Eylül 2023’teki parlamento seçimlerini kazanmasının ardından ülkede dördüncü kez iktidara geldi.

Slovakya’da yolsuzluk ile etkili bir şekilde mücadele etmemekle ve gerekli önlemleri almamakla suçlanan Başbakan Fico’yu eleştiren insanlar, Slovakya’nın Batı yanlısı çizgisini terk ederek Başbakan Viktor Orban yönetimindeki Macaristan’ın izinden gitme ihtimalinden büyük endişe duyuyor.