Rusya ile Ukrayna karşılıklı füze saldırıları gerçekleştirdi, Polonya hava sahası ihlal edildi

Ukrayna’nın Rusya tarafından yasa dışı olarak ilhak edilen Kırım’a yoğun füze saldırıları düzenlediği bildirildi. Rusya’nın da Kiev’e füze saldırıları düzenlediği, saldırılar sırasında Polonya’nın hava sahasını ihlal ettiği aktarıldı.

Moskova’nın yasa dışı olarak ilhak ettiği Sivastopol’deki görevlisi Mihail Razvojayev, Ukrayna’nın 23 Mart’ı 24 Mart’a bağlayan gece Kırım’a düzenlediği saldırılarda 1 kadın ve 1 çocuğun yaralandığını aktardı.

10’dan fazla roketin havada imha edildiğini aktaran Razvojayev, düşen parçaların şehrin farklı yerlerine zarar verdiğini, Sivastopol ve Güney koylarından dumanlar yükseldiğini ifade etti.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ukrayna’nın Belgorod’a da saldırı girişimlerinde bulunduğu bilgisine yer verildi. Açıklamada, RM-70 Vampir çok namlulu roketatar silahı tarafından ateşlenen füzelerden 19’unun hava savunma sistemleri tarafından yok edildiği belirtildi.

Ukrayna ordusu tarafından yapılan duyuruda da Azov ve Yamal gemileri ile bir iletişim merkezinin vurulduğu belirtildi. 

RUS SALDIRILARI POLONYA’DAN GEÇTİ

Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin Telegram üzerinden yaptığı açıklamaya göre Rusya 57 füze ve dron kullanarak Kiev ve Lviv’e saldırılar düzenledi.

Saldırıdaki 29 füzenin 18’i, 28 saldırı İHA’sının ise 25’i hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildi. Saldırılar ufak çaplı hasara neden oldu.

Varşova’dan yapılan açıklamaya göre Ukrayna’nın batısını hedef alan füzeler Polonya’nın hava sahasını da ihlal etti.

Polonya ordusunun X üzerinden yaptığı açıklamada, “24 Mart saat 04:23'te (0323 GMT), Rusya Federasyonu'nun uzun menzilli uçakları tarafından gece boyunca fırlatılan seyir füzelerinden biri tarafından Polonya hava sahası ihlal edilmiştir. Cisim, Polonya hava sahasına Oserdow kasabası (Lublin Voyvodalığı) yakınlarından girmiş ve 39 saniye boyunca orada kalmıştır. Cisim tüm uçuş boyunca askeri radar sistemleri tarafından gözlemlenmiştir” ifadelerine yer verildi.

Polonya Dışişleri Bakanlığı Moskova’dan olayla ilgili açıklama talep edeceğini bildirirken; Bakanlık Sözcüsü yaptığı bir açıklamada, Varşova’nın Rusya’dan “Ukrayna sakinlerine ve topraklarına yönelik terörist hava saldırılarını durdurma, savaşı sona erdirme ve ülkenin iç sorunlarını ele alma” talebinde bulunduğunu belirtti.