Fransa ve Japonya’dan karşılıklı asker paktı müzakereleri

Fransa ve Japonya’nın karşılıklı asker paktı müzakerelerine başlayacağı açıklandı.

Fransa ve Japonya, 3 Mayıs Cuma günü Hint-Pasifik bölgesinde artan deniz gerilimi ve Ukrayna'daki savaş ortamında askeri işbirliğini güçlendirecek karşılıklı birlik erişim anlaşmasına yönelik resmi müzakerelere başlama konusunda anlaştı.

G7 müttefikleri son yıllarda ikili ilişkiler olarak ve daha geniş bir grubun parçası olarak çok sayıda ortak askeri tatbikat gerçekleştirdi. Paris, karşılıklı erişim anlaşması (RAA) konusunda müzakerelerin başlaması için bir yıldan fazla süredir baskı yapıyor.

RAA'lar, ziyaret gerçekleştiren kuvvetler için yabancı personel ve ekipmanın girişini kolaylaştırmak gibi askeri işbirliğini kolaylaştıracak eylemler oluşturuyor.

Başbakan Fumio Kishida ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Paris'te buluşmasında bir Japon hükümet yetkilisi, "Müzakereleri başlatma konusunda anlaştılar. İşbirliği ve askeri tatbikatların birikimi göz önüne alındığında, bunun önemli olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Japon hükümetinden yapılan bir açıklama, anlaşmanın müzakerelere devam edeceğini doğruladı. Fransa cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada ise RAA'nın sonuçlandırılmasının iki ordu arasındaki birlikte çalışabilirliği teşvik edeceği belirtildi.

KİSHİDA'DAN YAPAY ZEKA AÇIKLAMASI

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Paris merkezli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nde açıklamalarda bulundu.

Kishida, "Üretken yapay zeka, dünyayı daha da zenginleştirecek hayati bir araç olma potansiyeline sahip. Aynı zamanda dezenformasyon riski gibi yapay zekanın karanlık tarafıyla da yüzleşmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Japonya 2023 yılında önde gelen yedi sanayileşmiş ülkeden oluşan gruba başkanlık ettiğinde, yapay zeka geliştiricileri için uluslararası yol gösterici ilkeler ve davranış kuralları hazırlamak üzere bir Hiroşima Yapay Zeka süreci başlattı.

Kishida, herhangi bir isim belirtmeden yaklaşık 49 ülke ve bölgenin Hiroşima Yapay Zeka Süreci Dostları Grubu adı verilen gönüllü organizasyona kayıt olduğunu söyledi. Üretken yapay zekanın risklerini ele almak ve "dünyanın her yerindeki insanların güvenli, emniyetli ve güvenilir yapay zeka kullanımından yararlanabilmesini sağlamak için işbirliğini teşvik etmek" amacıyla ilkelerin ve davranış kurallarının uygulanması üzerinde çalışacaklarını ifade etti.