Lula-Macron görüşmesinde neler yaşandı?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un resmi Brezilya ziyareti uluslararası kamuoyunda konuşulmaya devam ediyor. Peki, Macron-Lula görüşmesinde neler yaşandı?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Brezilya ziyaretinin ilk gününde iki lider, tropik metropol Belem'den kısa bir tekne yolculuğu ile bir Amazon adası olan Ilha do Cambu'ya gidip burada açıklamalarda bulundu.

Perşembe günü Brasilia'da gerçekleştirilen ortak basın toplantısında Lula, 2021 yılında Macron'un kendisini Elysee'de misafir ettiğini ve henüz Brezilya seçimleri için aday olmasa da kendisine "önemli biri" olarak davrandığını dile getirdi.

Lula, "Bu benim hayatıma damga vurdu ve Fransa'ya olan saygımı artırdı" dedi.

Brezilya lideri, Fransa ve Brezilya'nın "Küresel Güney ile gelişmiş dünya arasında bir köprüyü temsil ettiğini" söyledi.

Fransız lider ise Lula'nın G-20 için hazırladığı ve Brezilya'nın dünyanın en zenginleri için küresel bir vergi üzerinde çalışma fikrini de içeren ekonomik programı desteklediğini belirtti.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla "romantik benzetmelere" göndermede bulunan Macron, "Bazıları Brezilya ziyaretimin görüntülerini bir düğüne benzetmiş, ben de onlara diyorum ki: bu bir düğündü! Fransa Brezilya'yı, Brezilya da Fransa'yı seviyor!" ifadelerini kullandı.

Ukrayna savaşı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Lula, "O kadar çok eşitsizlik var ki başka bir savaşı düşünecek vaktimiz yok" dedi.

Lula, 'dünyada açlık varken silahlara yatırım yapılmasına" eleştirilerde bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, geçtiğimiz haftalarda Ukrayna'ya asker gönderebileceklerini söylemişti.

Harici'nin aktardığına göre, Brezilya-Fransa ilişkilerindeki en büyük sorunlardan biri AB-Mercosur ticaret anlaşması olarak görülüyor. Fransa lideri, Lula'nın güçlü bir şekilde desteklediği ancak Fransa'nın bloke ettiği ticaret anlaşmasına tekrar tepki gösterdi.

Çarşamba günü Sao Paulo'da Fransız ve Brezilyalı iş dünyası yöneticilerinin katıldığı bir toplantıda açıklamalarda bulunan Macron, "Bugün müzakere edilen Mercosur anlaşması çok kötü bir anlaşma" ifadelerini kullandı.

Fransa lideri, 20 yıl önce karar verilen anlaşmayı 'ortadan kaldırmayı ve yeni bir anlaşma inşa etmeyi' önerdi.

Macron, yeni anlaşmanın; Güney Amerikalı şirketlerin Avrupa pazarına erişimini kolaylaştıracağını ve Fransız çiftçiler için "her iki taraftan da daha talepkar" olacak 'ayna hükümlü yeni nesil bir anlaşma'dan oluşacağını söyledi.

Fransa "ayna hükümler" olarak bilinen ekolojik ve sosyal standartlara ilişkin mütekabiliyet hükümlerinin eklenmesini istiyor.

Söz konusu anlaşma, 780 milyondan fazla insanı ve yılda 120 milyar avro değerinde mal ve hizmeti bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Bu anlaşma, dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması olarak görülürken, 25 yıldır müzakere masasında bekliyor.

Brezilya Maliye Bakanı Fernando Haddad Sao Paulo'daki etkinlikte, "Hala vaktimiz var" dedi.

Lula ise AB ile anlaşmayı imzalamak için çabalarını sürdüreceklerini, durumun şu anda 'eskisinden çok daha umut verici göründüğünü' dile getirdi.