Fransa ve Brezilya işbirliği ile Amazon’a yatırım planı açıklandı

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, düzenledikleri ortak basın toplantısında komşu Fransız Guyanası’nda bulunan yağmur ormanlarının bazı kısımları da dahil olmak üzere Amazon’a 1 milyar Euro yatırım planını açıkladı.

İki ülkenin hükümetleri ortak bir açıklama yaparak, paranın yağmur ormanlarını korumak için önümüzdeki dört yıla dağıtılacağını belirtti. Bu, devlet tarafından işletilen Brezilya bankaları ile Fransa'nın yatırım ajansının işbirliğiyle gerçekleşecek. Brezilya ve Fransa, yatırım planını özel kaynakların da memnuniyetle karşılayacağını açıkladı.

Macron, üç günlük Brezilya ziyaretine, uzun süredir müttefiki Lula ile tanıştığı Amazon şehri Belem'de başladı. Fransa Cumhurbaşkanı daha sonra yerli liderlerle görüşmek üzere bir tekneyle Combu Adası'na gitti.

Hem Macron hem de Lula, Greenpeace Brezilya'nın "Amazon'da petrol yok" yazılı pankartlarla yaptığı protestoya tanık oldu. Brezilya hükümeti, Belem'in bulunduğu Para eyaletine yakın bir bölgede petrol çıkarılmasına izin vermeyi planlıyor.

Macron'un ofisi gezi öncesinde Güney Amerika bloğu Mercosur ile olası bir Avrupa ticaret anlaşmasının gündemde olmayacağını duyurmuştu.

Çiftçilerin Fransa ve Avrupa'daki protestolar sırasında endişelerini dile getirmesinin ardından Güney Amerikalı üreticiler, Avrupalılarla aynı çevre ve sağlık standartlarına saygı göstermediği sürece Fransa Cumhurbaşkanı ile anlaşmaya karşı çıkıyor.

Macron ve Lula, 27 Mart Çarşamba günü Brezilya'da Fransız teknolojisiyle inşa edilmiş dizel motorlu bir denizaltıyı Rio de Janeiro dışındaki Itaguai tersanesinde suya indirecek.

Fransa Cumhurbaşkanı daha sonra Brezilyalı yatırımcılarla görüşmek üzere metropol Sao Paulo'ya gidecek. 28 Mart Perşembe günü ise Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Brezilya Devlet Başkanı Lula ile tekrar görüşmek üzere Brezilya'ya gidecek.