Fransa, Almanya ve Polonya Rusya'ya karşı anlaştı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Polonya Başbakanı Donald Tusk bir araya geldi. Üç liderin gerçekleştirdiği toplantının ardından yapılan açıklamada, "Rusya'nın kazanmaması için kararlıyız" açıklaması yapıldı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ukrayna'ya desteklerini açıkladı. Üç lider, birlik ve dayanışma mesajları verdiği basın toplantısında buluştu.

Almanya Başbakanı Scholz, Weimar Üçlüsü'nü oluşturan Polonya Başbakanı Donald Tusk ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u Almanya'nın başkenti Berlin'de ağırladı. Üç lider, yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından basına açıklamalarda bulundu.

WEIMAR ÜÇLÜSÜ RUSYA'YA KARŞI BİRLİKTE

Almanya Başbakanı Scholz, yaptığı açıklamada, "Ukrayna'ya tüm küresel pazarda daha fazla silah temin edeceğiz. Bu önemli bir adım" dedi.

Scholz, askeri teçhizat üretiminin Ukrayna'daki ortaklarla işbirliği içinde genişletilmesi gerektiğini söyledi ve "Üçümüz de Ukrayna'ya verdiğimiz desteği ciddiye alıyoruz" şeklinde konuştu.

Uzun menzilli roket topçusu sağlamak için Ramstein formatında bir koalisyon kurulacağını belirten Scholz, Avrupa'da dondurulan Rus varlıklarının gelecekte silah almak için kullanılabileceğini söyledi.

Barış ve özgürlüğü savunmak için dayanışma ve ortak eylemin şart olduğunu belirten Scholz, "Birliğimiz gücümüzdür. Özellikle Almanya, Polonya ve Fransa'nın özel bir sorumluluğu var. Ukrayna'yı destekliyoruz ama Rusya ile savaş içinde değiliz" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile Perşembe günü telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirten Scholz, "Zelenskiy bize güvenebileceğini biliyor" dedi.

Üç ülkenin liderlerinin bir araya gelmesinden oluşan Weimar Üçgeni, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için bir sinyal olduğunu söyledi. Yapılan açıklamada, "Rusya Devlet Başkanı bilmeli: Ukrayna'ya desteğimizden vazgeçmeyeceğiz. Ukraynalıların yanındayız ve birlik içindeyiz" denildi.

"RUSYA'NIN KAZANMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da ciddi bir anda olduklarını ifade ederek, "Yeni bir dönem başlıyor ve biz de orada olacağız. Bugün bir araya gelmemiz, Ukrayna'daki durum konusunda aynı kararlılıkta olduğumuzu gösteriyor. Rusya'nın kazanmasına asla izin vermeyeceğiz ve Ukrayna halkını sonuna kadar desteklemeye kararlıyız" dedi.

"AVRUPA NE KADAR GÜÇLÜ OLURSA UKRAYNA İÇİN O KADAR FAZLA ŞANSIMIZ OLUR"

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Weimar Üçlüsü'nün Avrupa'da iyi meselelere hız kazandırabileceğini belirterek, "Avrupa'nın güçlü olması Ukrayna için daha fazla şans demektir" dedi.

Tusk, Avrupa başkentlerinde fikir ayrılıklarının abartıldığını ifade ederek, "Ukrayna'ya yardım hemen yapılmalı. Avrupa ve Weimar Üçlüsü olarak bizler sorumluluğumuzun farkındayız" şeklinde konuştu.

Donald Tusk, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmeye ilişkin intibalarını da Almanya Başbakanı Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile paylaştığını belirterek, "Güçlü ve birleşmiş bir Avrupa, dünyada herkes için en arzulanan bir ortak olacaktır" dedi.