Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti 9 Mayıs'ta gerçekleşecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşı Joe Biden'ın daveti üzerine 9 Mayıs'ta ABD'ye resmi bir ziyaret düzenleyecek. Biden yönetimi tarafından ilk kez Beyaz Saray'da ağırlanacak olan Erdoğan'ın; Gazze'deki durumu, savunma iş birliğini, terörle mücadeleyi ve iki ülke arasındaki ticari ilişkileri masaya yatırması bekleniyor. Ziyaretin iptal olacağına dair bazı iddialar ortaya atıldı. Peki, iki lider bir araya gelecek mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk kez ABD Başkanı Joe Biden'in resmi davetlisi olarak Washington'a ziyaret gerçekleştirecek.

Yetkililer, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile mevkidaşı Biden'ın, 9 Mayıs'ta Beyaz Saray'da bir araya geleceğini bildirdi.

Bu görüşme, en son temmuz ayında Litvanya'da düzenlenen NATO zirvesi kapsamında ​​bir araya gelen iki lider arasındaki ilk Beyaz Saray toplantısı olacak.

Ayrıca Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Direktörü İbrahim Kalın'ın, Erdoğan'ın planlanan ziyareti ve diğer ikili konuları görüşmek üzere 10 Mayıs günü ABD Temsilciler Meclisi üyeleri ile bir araya geleceği bildirildi.

"ERDOĞAN-BIDEN GÖRÜŞMESİ BÜYÜK BİR OLAY"

NATO müttefikleri, Türkiye'nin İsveç'in ittifaka katılımına geciken onayı da dahil olmak üzere anlaşmazlıklar nedeniyle gerginleşen bağları yeniden inşa etmeye çalışıyor.

Türkçe Program Direktörü Soner Çağaptay, AFP'ye verdiği demeçte, "Bunun oldukça önemli bir gezi olduğunu düşünüyorum. Erdoğan 21 yıldır Türkiye'yi yönetiyor ve Biden da bu ana kadar kendisini Beyaz Saray'a davet etmeyen ilk cumhurbaşkanıdır" şeklinde konuştu.

Çağaptay konuşmasının devamında, "Erdoğan'ın nihayet Biden'ın görev süresinin bitiminden hemen önce bir davet alması oldukça büyük bir olay" dedi.

Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya karşı savaşı sonrasında İsveç'in NATO üyeliğine katılma arzusu Türkiye tarafından sıcak karşılanmamıştı.

Bu konu Türkiye ile İsveç ilişkilerinde en sıkıntılı konulardan biriydi. Bu hamle, Erdoğan'ın Rusya'ya yönelik duruşunu yansıtıyordu.

Türkiye, Moskova ile ticareti sürdürürken aynı zamanda Ukrayna'ya insansız hava araçları ve diğer temel silahları tedarik etmekten de kazanç elde etti.

Erdoğan ayrıca, şubat ayında Türkiye'yi ziyaret etmesi beklenen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile düzenli toplantılar ve telefon görüşmeleri yapan az sayıda Batılı liderden biri oldu.

Ankara hükümeti, Moskova'nın savaş zamanı savunma sanayisini destekleyen mallar için bir geçiş rotası haline gelmesiyle ilgili endişelerin artması üzerine Rusya'ya yaptırım uygulama konusunda Batı'ya katılmayı reddetti.

Batılı bir diplomat, AFP'ye verdiği demeçte, "Türkiye ile Rusya arasındaki meşru ticarete zarar vermek gibi bir niyetimiz yok ancak yasa dışı ticaret söz konusu olduğunda çok ciddiyiz" şeklinde konuştu.

ANKARA İLE WASHINGTON HATTINDA NELER YAŞANDI?

ABD'li üst düzey bir yetkili, müzakerelerin son derece hassas olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin İsveç'in üyeliğini onaylama belgeleri Washington'a ulaşana kadar ABD'nin F-16 savaş uçağı satışına yeşil ışık yakmadığını söyledi.

Biden yönetimi, İsveç'in, Türkiye tarafından NATO üyeliğini onaylamasının ardından ocak ayında Türkiye'ye 23 milyar dolarlık F-16 savaş uçağını hızla onayladı.

Karşılıklı anlaşma neticesinde Türk yetkililer, 40 adet yeni F-16 alacak ve mevcut filosunu 79 jete çıkaracak.

Çağaptay, "Türkiye, F-16'lar ve İsveç'le anlaşma konusunda oldukça iyi bir duruş sergiledi ve ittifaktaki konumunu güçlendirdi" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin gelişmiş bir Rus füze savunma sistemi satın almasının ardından ABD ile gerilim artmıştı.

Bu çerçevede Türkiye,  2019 yılında Washington öncülüğünde F-35 ortak saldırı uçağı programından çıkarıldı ve yaptırıma maruz bırakıldı.

İlişkilerin sürekli çıkmaza girmesi üzerine, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıya karşı İsrail'i sert şekilde eleştiren Erdoğan, gerilimlerin dozunu artırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in Gazze Şeridi'nde Hamas'a karşı yürüttüğü savaşı desteklemesinden dolayı Washington'a tepkisini her defasında dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yu Adolf Hitler'e benzetti ve ABD'yi Filistinlilere yönelik soykırıma sebep olmakla suçladı.

RESMİ ZİYARETİN ANA BAŞLIKLARI NELER?

Erdoğan ve Biden'ın, savunma iş birliği ve terörle mücadele gibi son yıllarda iki müttefik arasındaki bağları kötüleştiren birçok konuyu görüşmesi bekleniyor.

İki mevkidaş, Türkiye'nin ABD'den F-16 savaş uçağı satın alması ve Ankara hükümetinin satın aldığı jetlerin modernizasyon sürecini de görüşecek. Gündemde ticari ve ekonomik ilişkiler de yer alacak.

Son 40 yılda Türkiye'de binlerce kişiyi öldüren terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'ye ABD'nin verdiği destekten duyulan hayal kırıklığı da gündemde olacak.

Erdoğan ile Biden'ın, 22 Mart'ta 140'tan fazla kişinin hayatını kaybettiği konser salonu saldırısı sonrasında IŞİD ile mücadele ve Ukrayna- Rusya Savaşı'nı da ele alacağı belirtildi.

ABD'nin Filistin-İsrail ihtilafına ilişkin tutumu, gündemin ilk sıralarında yer alıyor.

TÜRK BASININDA BAZI İDDİALAR ORTAYA ATILDI: GÖRÜŞME İPTAL EDİLDİ!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İsrail’e yapılacak olan 26 milyar dolarlık yardımın onaylanması sebebi ile ABD gezisini iptal ettiği ortaya atıldı.

Bu haber ile ilgili hükümetten henüz net bir açıklama gelmedi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan bir ABD Sözcüsü, "Şu anda Beyaz Saray ziyareti konusunda yapacağım bir açıklama yok. Üst düzey katılım planlarımızda herhangi bir değişiklik olmadığını her fırsatta doğrulayabilirim" dedi.

Arka planda Al-Monitor'a konuşan üst düzey bir ABD'li diplomat, "Devlet ziyaretinin geç duyurulması alışılmadık bir durum değil. Üst düzey ziyaretler genellikle bir hafta öncesine kadar duyurulmuyor, özellikle de üst düzey bir ABD yetkilisinin yabancı bir ülkeye gitmesi söz konusu olduğunda" şeklinde konuştu.