Kanada hükümeti, Avrupa'dan 12 şirketi ülkeye davet etti: Türkiye'den BİM de yer alıyor

Kanada’da süpermarketlerin sert fiyat artışı uygulaması nedeniyle boykotlar devam ediyor. Hükümet, ülkenin üç büyük perakende markası olan Loblaw, Metro ve Sobeys ile rekabet etmeleri için Avrupa’dan 12 şirketi incelemeye aldı. Bu şirketler içerisinde Türkiye’den BİM’de yer alıyor.

Kanada'nın Endüstri Bakanı François-Philippe Champagne, ülkede yaşanan gıda enflasyonundan ülkenin üç büyük market zincirini sorumlu tutuyor. Bakan Champagne, bu firmalarla rekabet edebilecek şirketlerin ülkeye davet edileceğini açıkladı.

Kanada hükümeti tarafından alınan karara göre, market pazarında yeni rekabet yaratacak yatırımcı adaylar arasında Türkiye’den BİM de davet edildi.

ABD'li gıda perakendecisi Holdings dışında kalan tüm firmaların Avrupa kıtasından seçilmesi ise dikkat çekti. Türkiye, Almanya, İspanya, Portekiz, Fransa, Norveç ve Hollanda'dan firmalar Kanada'nın listesinde yer alıyor.

Kanada'nın bu firmalara ne gibi teşvikler sunacağı henüz açıklanmazken konuyla ilgili öncelikle ülkede ilgili yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Yine de Kanadalı yöneticilerin para teşviği yerine rekabette güç kazandıracak ayrıcalıklar sunacağı öngörülüyor.

Türkiye dahil diğer pek çok ülkede olduğu gibi Kanada'da da tedarik zincirindeki aksamalar, tarımı etkileyen hava olayları ve tüketici talebindeki değişimler gibi çeşitli unsurlar nedeniyle market fiyatlarında dalgalanmalar yaşanıyor.

Kanada'da market enflasyonu mart ayında düşüşe geçse de bir önceki yıla kıyasla yüzde 1,9 arttı. Bu oran şubat ayındaki yüzde 2,4'lük yıllık orandan daha düşük ve 2022 sonu ve 2023 başında yüzde 11,4 ile zirve yapan market enflasyonundan çok uzakta görünüyor.

TÜRK FİRMALAR KANADA PAZARINA GİREBİLİR

Güçlü sanayisi ve tüketim yapısıyla Kanada'da perakende sektörü önemli bir konumda bulunuyor. Türk firmaları bu mağazalarla Kanada pazarına adım atabilirler.

Kanada’nın son yıllarda Türkiye’deki yeni yatırımları ve ticari iş birliklerinin sayısı katlanarak artarken, iki ülke arasında ticaret gerçekleştiren firmalara da bu durum olumlu bir geri dönüş sağlıyor. Bu çerçevede Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkileri dinamiklik gösteren Kanada’dan Türk ihracatçılara bir iş fırsatı doğdu.

Kanada’da çok çeşitli ürünlerin satışını gerçekleştiren bir firma, her gün sayısız ilanı kullanıcılarına sunan TurkishExporter üzerinden bir ithalat ilanı yayınladı. Firma ilanında Türkiye’deki ihracatçılardan katlanabilir deri sandalye satın alacağını duyurdu.

İlerleyen dönemde Türk firmalarını Kanada pazarında çok iyi yerlerde görebiliriz.