Batı Afrika'da denize kıyısı olmayan bir ülke olan Nijer; çeşitli coğrafyası, kültürel mirası ve kalkınmayla ilgili zorluklarıyla bilinmektedir. Kuzeyde Cezayir, kuzeydoğuda Libya, doğuda Çad, güneyde Nijerya ve Benin, güneybatıda Burkina Faso ve batıda Mali dahil olmak üzere birçok ülke ile sınır komşusudur.

Nijer Nehri kıyısında konumlanan Niamey, Nijer'in başkenti ve en büyük şehridir. Ülke; Hausa, Tuareg, Fulani ve Zarma/Songhai gibi çeşitli etnik gruplardan oluşan yaklaşık 25 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Hausalar nüfusun yarısından fazlasını teşkil eden en büyük etnik gruptur ve onları nüfusun beşte birine yakınını oluşturan Zarma/Songhai takip eder.

Nijer'in tarihine eski krallıklar ve ticaret yolları damgasını vurmuştur. Bölge, İslam kültüründen ve Sahra-ötesi ticaretten etkilenmiş, bu da karmaşık mirasına katkıda bulunmuştur.

Nijer'de yedi kez cumhuriyet kurulmuştur ancak ülkede yakın zamanda gerçekleştirilen darbeyle yedinci cumhuriyet de rafa kaldırılmıştır. Darbe lideri Abdourahmane Tchiani, Ulusal Anavatanı Koruma Konseyi Başkanı seçilerek Devlet Başkanlığı görevini üstlenmiştir.

Nijer'in ekonomisi temel olarak tarımsaldır ve geçimlik tarım önemli bir geçim kaynağıdır. Uranyum madenciliği de ekonomide önemli bir rol oynamaktadır. Ancak ülke; yüksek nüfus artışı, sınırlı altyapı ve iklim değişikliğine karşı kırılganlık gibi ekonomik zorluklarla karşı karşıyadır.

Nijer; gıda güvenliği, eğitim, sağlık hizmetleri ve temiz suya erişim gibi çeşitli kalkınma sorunlarıyla karşı karşıyadır. İnsani Gelişme Endeksi'nde sürekli olarak alt sıralarda yer almaktadır ve bu da yaşam koşullarını iyileştirmek için çabalara ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.

Ülke; Sahel bölgesindeki aşırılık yanlısı gruplardan gelen tehditler de dâhil olmak üzere, bölgesel çatışmalarla ve güvenlik endişeleriyle mücadele etmektedir. İç siyaseti de karmaşık olan Nijer'de son 70 yılda yaklaşık 10 kez darbe girişimi gerçekleştirilmiştir.