Nijer, Burkina Faso ve Mali'ye sınırlarına girme izni verdi

Nijer'deki cunta, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun olası askeri müdahalesine karşı Burkina Faso ve Mali'ye sınırlarına girme izni verdiğini duyurdu.

Nijer, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) olası askeri müdahalesine karşı Burkina Faso ve Mali'ye sınırlarına girme izni verdi.

Nijer Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Oumarou İbrahim Sidi tarafından devlet televizyonundan okunan bildiride, iki ülkeye güvenlik güçlerine saldırı durumunda Nijer topraklarına müdahale etme yetkisi veren anlaşmanın imzalanmasından memnuniyet duyulduğu belirtildi.

AA’da yer alan habere göre; Mali Dışişleri Bakanı Abdoulaye Diop ve Burkina Faso Dışişleri Bakanı Olivia Roumba Niamey’i ziyaret etmiş ve Vatanı Koruma Ulasal Konseyi (CNSP) ismili geçiş hükümetinin lideri General Abdurrahman Tchiani ile görüşmüştü.

Askeri yönetimlerin görevde olduğu Burkina Faso ve Mali daha önce yayınladıkları ortak bildiriyle de ECOWAS'ın Nijer'deki darbenin seyrini değiştirmek üzere başlatmayı planladığı askeri operasyona karşı Nijer'in yanında olduklarını açıklamıştı. 

Bildiride, Nijer'e karşı herhangi bir askeri müdahalenin Burkina Faso ve Mali'ye karşı savaş açmak anlamına geleceği uyarısında bulunulmuştu.

Burkina Faso ve Mali, askeri müdahale ihtimaline karşı Nijer'e "Super Tucano" tipi savaş uçağı göndermişti.