ABD askerleri Nijer’de konuşlanmaya devam edecek

Nijer'in ülkedeki tüm ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı asker ve sivil personelin çıkarılması kararı sonrası, Pentagon 'ülkeden ayrılmaya yönelik bir kararları olmadıklarını' açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Pat Ryder, gazetecilere Nijer'deki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD'nin Nijer'den ayrılmasına yönelik henüz bir kararlarının olmadığı söyleyen Ryder, Nijer'in, ABD'nin askerlerini ülkeden çıkarmak için bir plan sunacağı değerlendirmesine yönelik yorum yapmayacağını belirterek, "Bildiğim kadarıyla şu anda devam etmekte olan müzakereler var" şeklinde konuştu.

NE OLMUŞTU?

Nijer Hükümet Sözcüsü Amadou Abdramane, 17 Mart'ta devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, ABD Savunma Bakanlığına bağlı askeri ve sivil personelin Nijer'de görev yapmasına izin veren askeri anlaşmanın yürürlükten kaldırıldığını duyurmuştu.

Nijer'de yaklaşık 1000 ABD askeri bulunuyor. Sahra Çölü'nün güney ucundaki Agadez kenti yakınlarında ise 'Niger Air Base 201' isimli bir İHA üssü yer alıyor.

Niger 201, ABD'nin Cibuti'deki daimi üssünden sonra İHA operasyonlarını da yürüttüğü Afrika'daki en büyük ikinci üssü olarak da biliniyor.