Nijer’den ABD’ye karşı yeni adım: Amerikan askerleri ülkeyi terkedecek

Nijer’deki askeri yönetim, ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı askeri ve sivil personelin kendi topraklarında çalışmasına izin veren anlaşmayı iptal ettiğini açıkladı.

Nijer’de Temmuz 2023’te yapılan darbenin ardından iktidarı ele geçiren askeri yönetim, Fransız birliklerini ülkeden çıkardıktan sonra ABD ile olan askeri anlaşmayı da iptal etti.

ABD’nin Afrika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Molly Phee ve ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM) Komutanı General Michael Langley’in Nijer’i ziyareti sonrası taraflar arasında kriz çıktı.

Askeri yönetimin sözcüsü Albay Amadou Abdramane, Nijer’i ziyaret eden heyetin oluşumu, geliş tarihi veya gündemi hakkında kendilerine bilgi verilmediğini ve Washington heyetinin diplomatik protokole uymadığını dile getirdi.

Abdramane, savunma anlaşmasının 2012 yılında ABD tarafından tek taraflı olarak empoze edildiğini söyledi.

Abdramane, ABD birliklerinin ülkedeki statüsünün ve varlığının yasa dışı olduğunu, anayasal ve demokratik kuralları ihlal ettiğini söyledi.

İsmini vermeyen ABD’li bir yetkili ise üst düzey ABD’li yetkililerin Nijer askeri konseyinin gidişatı hakkında “açık sözlü görüşmeler” yaptığını ve daha sonra açıklama yapacaklarını belirtti.

Nijer’de ABD’nin yaklaşık bin 100 askeri bulunuyor.

ABD’nin ülkede iki üssü olduğunu bilinirken, bunların en önemlisinin 100 milyon dolara mal olan Sahra Çölü’nün güney ucundaki Agadez kenti yakınlarında bulunan “Niger Air Base 201” olduğu belirtiliyor.

ABD, Cibuti’deki daimi üssünden sonra İHA operasyonlarını Niger 201 üzerinden yürütüyor.

Bu üssün inşaatı ve finansmanı ABD’ye, mülkiyeti ise Nijer ordusuna ait. 

Söz konusu üs, yüksek teknolojili uydu iletişim sistemleriyle 2019 yılından bu yana hizmet veriyor.

(Euronews)