Fransa'nın Niamey Büyükelçiliği kapandı

Temmuz 2023’te Nijer’de gerçekleşen askeri darbe sonrası yeni hükümet Fransa’nın diplomatik temsilcilerinin ülkeyi terk etmesini istemişti. Paris, 2 Ocak 2024 tarihinde yaptığı açıklamayla Niamey’deki büyükelçiliğin ikinci bir emre kadar kapatıldığını duyurdu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, son beş aydır Niamey’deki büyükelçiliğin çalışmalarının ciddi şekilde engellendiği ve iş görmez hale getirildiği ifade edildi.

Elçilik çalışanlarına seyahat kısıtlamaları getirilmesi, ülkeye diplomatik personel kabul edilmemesi, büyükelçilik binası etrafına barikat kurulması gibi eylemlerin 1961 Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesi’nin açık bir ihlali olduğu belirtilen açıklamada; elçiliğin faaliyetlerini Paris’ten sürdürmeye devam edeceği ve Nijer'deki vatandaşları ile insani yardım sektöründe çalışan sivil toplum örgütleriyle bağlarını sürdüreceği aktarıldı.

Elçiliğin kapatılmasını “nadir bir önlem” olarak değerlendiren France24, bu kararın son Fransız askerlerinin ülkeyi terk ettiği 22 Aralık’ta verildiğini belirtti.

Batı Afrika ülkesinde geçtiğimiz temmuz ayında gerçekleşen darbeden sonra Fransa ile ilişkiler kötüleşmiş, bağların koparılması için Niamey yönetiminden adımlar gelmişti.

Büyükelçiliğin kapatılması, bu eylemlerin sonuncusu oldu.