Mali, Burkina Faso ve Nijer ECOWAS’tan ayrılıyor

Mali, Burkina Faso ve Nijer, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’ndan (ECOWAS) ayrılma kararı aldı. ECOWAS ise söz konusu karara tepki gösterdi.

ECOWAS tarafından yapılan açıklamada; Burkina Faso, Nijer ve Mali’den çekilme niyetlerine ilişkin henüz doğrudan resmi bir bildirim alınmadığı kaydedildi.

Açıklamada, “ECOWAS Komisyonu, Devlet ve Hükümet Başkanları Otoritesi tarafından yönlendirildiği üzere, anayasal düzenin yeniden tesis edilmesi için bu ülkelerle yoğun bir şekilde çalışıyor. Burkina Faso, Nijer ve Mali topluluğun önemli üyeleri olmaya devam etmektedir ve otorite siyasi çıkmaza müzakere yoluyla bir çözüm bulma konusundaki kararlılığını sürdürüyor” denildi.

ECOWAS’ın gelişmeleri yakından takip ettiği belirtilen açıklamada, durum geliştikçe daha fazla açıklama yapılacağı aktarıldı.

Üç ülkenin hazırladığı ortak bildiride, Mali, Burkina Faso ve Nijer’in en kısa sürede 15 üyeli ECOWAS’tan çekileceği açıklanmıştı.

Nijer Başbakanı Ali Mahamane Lamine Zeine, Perşembe günü Niamey’e ulaşması beklenen bir müzakere heyetinin geziyi iptal etmesinin ardından ECOWAS’a sahtekarlık suçlamasında bulunmuştu.

ECOWAS heyeti, Nijerya’nın başkenti Niamey’deki görüşmelere katılamamasının uçaktaki teknik bir arızadan kaynaklandığını açıklamıştı.

Nijer’in geçiş hükümeti başkanı Abdurrahman Tchiani, aralık ayında yaptığı açıklamada, Fransa’nın ülkede faaliyet gösteren terörist grupları desteklediğini söylemişti.

Tchiani, ekonomik yaptırımlar yoluyla siyasi taviz talep etmenin terörizm olduğunu söyleyerek ECOWAS ile diğer uluslararası aktörleri gıda ve ilaç ambargosu nedeniyle içinde bulunduğu kötü durumdan sorumlu tutmuştu.