Japonya’nın Kuzey Kore ile temas kurma çabaları olumsuz sonuçlandı

Kuzey Kore, Kim Jong-un ile görüşmelerde bulunmak isteyen Japonya Başbakanı Kişida Fumio'nun iki ülke arasında zirve düzenlenmesi talebini reddetti.

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansının (KCNA) haberine göre, lider Kim'in kız kardeşi Kim Yo-jong, Japonya Başbakanı Kishida Fumio'nun, vatandaşlarının Kuzey Kore tarafından kaçırılması olayını tekrar gündeme getirmesine yönelik açıklamalarda bulundu.

Kuzey Kore İşçi Partisi Merkez Komitesinde de üst düzey yetkili olan Kim Yo-jong, iki ülke ilişkilerinin siyasete konu olmaması gerektiğini söyledi. Japonya'nın tutumunu bir kez daha açıkça anladıklarını vurgulayan Kim Yo-jong, "Kuzey Kore Japonya ile irtibata geçmeyi ve görüşmeyi reddediyor" şeklinde konuştu.

Kim Yo-jong, 25 Mart Pazartesi günü Japonya Başbakanı Kishida'nın iki ülke arasında zirve düzenlenmesi talebinde bulunduğunu açıklamıştı.

Kuzey Kore ile Japonya ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmasının Tokyo'nun kararına bağlı olduğunu belirten Kim Yo-jong, Japonya ile geçmişlerinin güvensizlik ve yanlış anlaşılmalarla dolu ve bu ilişkinin geliştirilmesinin imkansız olduğunu ifade etmişti.

KUZEY KORE VE JAPON VATANDAŞLARI 

Kuzey Kore'nin kaçırdığı Japon vatandaşları, iki ülke ilişkilerini geçmişten bu yana en fazla etkileyen konuların başında geliyor.

Japonya, Kuzey Kore'nin 1970 ve 1980'lerde vatandaşlarının Kuzey Kore ajanlarınca kaçırıldığını iddia ediyor. Kuzey Kore'nin söz konusu kişileri, istihbaratçılarına Japonca öğretmeleri ve casusluk yapma konusunda eğitilmeleri için kullandığı öngörülüyor.

Kuzey Kore, 2002 yılında başkent Pyongyang'da düzenlenen bir zirve sırasında, 1970'li ve 1980'li yıllarda ülkeye kaçırılan 13 Japon vatandaşının varlığını kabul etmişti ve daha sonra 8 kişinin evlerine dönmesine izin vermişti.