İsveç'in NATO üyeliği resmileşti

26 Şubat’ta NATO’ya başvurusunun önündeki engeller kalkan İsveç, 2022’de başlayan üyelik sürecini 7 Mart’ta resmi olarak noktalandırdı.

İsveç, 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini takiben NATO’ya katılma başvurusunda bulunmuştu.

Üyelik için tüm NATO üyelerinin olumlu oy kullanması gerekiyor. Başvuruyu onaylayan son ülke, 26 Şubat 2024 tarihinde parlamentosunda gerçekleştirdiği oylama ile Macaristan oldu.

İsveç’in üyelik prosedürleri de bu onay ile birlikte sona ulaştı. 7 Mart Perşembe günü gelen resmi üyelik açıklamasıyla birlikte Stockholm NATO’nun 32. üyesi oldu.

ABD Başkanı Joe Biden üyeliğin resmiyete geçişini tebrik etti ve “Putin Ukrayna halkına karşı acımasız savaşını başlattığında, Avrupa'yı zayıflatabileceğini ve NATO'yu bölebileceğini düşündü. Bunun yerine, Mayıs 2022'de, son derece yetenekli iki orduya sahip iki yakın ortağımız olan İsveç ve Finlandiya, NATO'ya tam üyelik başvurusunda bulunma yönünde tarihi bir karar aldılar. Bugün İsveç'in de katılımıyla NATO her zamankinden daha birleşik, kararlı ve dinamik bir yapıya kavuşmuştur” açıklamasında bulundu.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da katılım belgesinin teslimi ardından “Bugün tarihi bir gün. Onur duyduk ama aynı zamanda gururluyuz. Tüm NATO müttefiklerinin yüksek beklentilerini karşılayacağız. Birlik içinde olacağız. Birlik ve beraberlik İsveç'in yol gösterici ışığı olacaktır” dedi.

İsveç bayrağı, 11 Mart’ta Brüksel’deki NATO genel merkez binasında göndere çekilecek.