Macaristan parlamentosu İsveç'in NATO üyelik başvurusunu onayladı

Macaristan parlamentosu yaklaşık iki yılın ardından İsveç’in NATO başvurusunu onayladı.

26 Şubat Pazartesi günü meclisin tatilden dönüşünün ilk günü gerçekleştirilen oturumda Macar milletvekilleri, İsveç’in NATO başvurusunu oyladı.

Toplam 194 oy kullanılan seçimde İsveç’in üyeliğinin onaylanması lehinde 188 oy kullanıldı.

Macaristan’ın Stockholm’ün başvurusunu onaylayan son NATO üyesi olmasıyla birlikte İsveç, tüm üye ülkelerin onayını alarak katılımın ana koşulunu gerçekleştirmiş oldu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başvurunun onaylanmasını hoşnutlukla karşıladı ve ittifakın 32. üyesi olacak İsveç’in üyeliğinin NATO’nun gücünü ve güvenliğini arttıracağını söyledi.

Oylamanın ardından X’te açıklamada bulunan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, “Bugün tarihi bir gün. Tüm NATO üyesi ülkelerin parlamentoları İsveç’in NATO’ya katılımından yana oy kullandı. İsveç, Avrupa-Atlantik güvenliği için üzerine düşen sorumluluğu üstlenmeye hazırdır” ifadelerini kullandı.

Kristersson, geçtiğimiz hafta Macaristan'ın 2006 yılında kiraladığı İsveç yapımı JAS 39 Gripen savaş jetleri konusunda iş birliğinin sürdürülmesi için Stockholm ve Budapeşte arasında bir ikili anlaşma imzaladıklarını açıklamıştı.

İki lider 14 jetin kiralanmasının 2026 yılından itibaren on yıl daha uzatılması ve Macaristan'ın İsveç'ten 4 jet daha satın alması konusunda anlaştı.

Kristersson, anlaşmanın Avrupa güvenliğini güçlendireceğini ve her iki ülkeye de fayda sağlayacağını söyledi.