Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla İsveç'in NATO üyeliği protokolü onaylandı

İsveç’in NATO üyeliği başvurusunun TBMM’de onaylanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan karar yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında da yayımlanan karar İsveç tarafından memnuniyetle karşılandı.

İsveç’in NATO üyeliği protokolü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı.

İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması'na katılımına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilen kanunun yayımlanmasına karar vermiş ve İsveç'in NATO'ya katılım protokolüne ilişkin Cumhurbaşkanı Kararını imzalayarak ilgili protokolü onaylamıştır” ifadelerine yer verildi.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “İsveç'in NATO'ya katılımına Türkiye'nin verdiği onayı memnuniyetle karşılıyoruz. Böylece NATO üyeliği yolunda kritik bir eşik aşılmış oldu” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Tobias Billström de açıklamasında sürecin Türkiye aşamasının tamamlandığını, geriye yalnızca Macaristan’ın onayının kaldığını aktardı.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan da konuya ilişkin açıklamalar geldi. Türkiye’nin onay belgesini ve Budapeşte’nin durumla ivedilikle ilgilenmesini beklediklerini belirten Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, İsveç’in üyeliğinin ittifakı güçlendirmenin yanı sıra “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarına karşı birliktelik mesajını kuvvetlendireceğine” de değindi.

Singh, ayrıca güçlü bir müttefik olarak değerlendirdikleri Türkiye’ye F-16 sağlanması konusunda bir çözüm üzerinde çalıştıklarını da belirtti.