Gazze'de sivil toplum örgütü konvoyu vuruldu: İsrail'e tepkiler büyüyor

İsrail’in Gazze’de gıda dağıtımı hizmeti veren World Central Kitchen adlı sivil toplum örgütünün çalışanlarını vurması küresel ölçekte büyük bir tepkiye yol açtı. ABD Başkanı Joe Biden “üzüntü ve öfke” duyduğunu belirtirken, olayla ilgili İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile görüşmeye hazırlanıyor. STK kurucusu şef José Andrés, İsrail ordusunun araçları "sistematik olarak, bir bir" vurduğunu söyledi.

İsrail ordusu, geçtiğimiz günlerde World Central Kitchen (WCK) adlı bir STK’nın hizmet gösterdiği alana saldırarak 7 çalışanı katletmişti.

Aralarında Birleşik Krallık, Polonya, ABD ve Avusturalya gibi Batı ülkelerinin vatandaşları ile bir Filistinliyi bulunduran bu çalışanların ölümü küresel ölçekte yoğun tepkilere yol açtı.

ABD Başkanı Biden, ölümleri bir trajedi olarak nitelendirdi ve olaydan dolayı “üzüntü ve öfke” duyduğunu dile getirmişti. Savunma Bakanı Lloyd Austin de benzer açıklamalarda bulunmuştu.

Biden, “Bu çatışma, yakın tarihte en fazla insani yardım görevlisinin öldürüldüğü çatışmalardan biri oldu. Bu sebeple Gazze'de insani yardım dağıtmak gerçekten çok zor çünkü İsrail acil ihtiyacı olan kişilere yardım ulaştırmaya çalışan yardım görevlilerini korumak için gerekenleri yapmadı. Bu gibi saldırılar olmamalı. ABD, İsrail'i Hamas'a yönelik askeri operasyonları ile insani yardım çalışmalarını ayırması gerektiği konusunda sürekli teşvik ediyor” açıklamasını yapmıştı.

AFP’ye konuşan Washington yetkilileri, Biden ile Netanyahu’nun konvoya gerçekleşen saldırıyla ilgili telefon görüşmesi gerçekleştireceğini belirtmişti.

CNN’ye konuşan yetkililer de politikada herhangi bir değişiklik yaşanmadığını ancak ABD Başkanı’nın öfkesini Netanyahu’ya bildireceğini söyledi.

İsrail her ne kadar saldırının münferit bir olay olduğunu iddia etse de Biden Gazze’de öldürülen 196 yardım çalışanına dikkat çekti.

Tepki gösteren liderler arasında Polonya Başbakanı Donald Tusk, BM Genel Sekreteri António Guterres, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell yer aldı.

WCK ŞEFİ: BİZİ KASITLI OLARAK VURDULAR

WCK’nın kurucusu şef José Andrés, Reuters’a verdiği röportajda İsrail ordusunun yardım konvoyunu kasıtlı olarak hedef aldığını söyledi.

STK’nın İsrail ile açık iletişimi olduğunu ve ordunun WCK konvoyunun hareketlerinden haberi olduğunu dile getiren Andrés, “Bu sadece ‘Hay aksi, bombayı yanlış yere attık’ denilebilecek şanssız bir durum değildi. Bu, 1,5, 1,8 kilometrelik bir mesafeyi aşan, çok belirgin bir insani yardım konvoyuydu; konvoyun tepesinde, tavanında işaretler vardı ve gurur duyduğumuz çok renkli bir logoya sahipti” dedi.

İspanyol şef, konvoyun kimliğinin açık olduğunu ve ordu kontrolündeki çatışma olmayan bir alanda vurulduğunu belirtti.

Üç arabanın bir bir hedef alındığını söyleyen Andrés, “Bu insanlığa karşı bir savaş gibi gözüküyor ve böyle bir savaşta zafer kazanamazsın çünkü insanlık her zaman galip gelir” dedi.

Geçtiğimiz ay Gazze’de gıda dağıtımına başlayan World Central Kitchen, 7 çalışanının öldüğü saldırı sonrası şehirde yardım operasyonlarını durdurdu.

Organizasyon ayrıca üç arabanın yok edildiği saldırıyla ilgili bağımsız bir soruşturma başlatılması talebinde bulundu.

WCK’nın açıklamasında, “Avustralya, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Polonya ve Birleşik Krallık hükümetlerinden, bu saldırıların kasıtlı olarak gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği veya uluslararası hukukun başka bir şekilde ihlal edilip edilmediği de dahil olmak üzere, bu saldırılara ilişkin bağımsız ve üçüncü taraflarca yürütülecek bir soruşturma talebinde bize katılmalarını istedik” ifadeleri yer aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı da İsrail’in saldırıya ilişkin soruşturma başlatmasını istedi. Dışişleri Sözcüsü Matthew Miller, bir basın toplantısında, “Bu hatayı nasıl yaptıkları gerçekten önemli değil. Günün sonunda, orada insani yardım ulaştırmaya çalışan yedi yardım görevlisi öldü. Dolayısıyla bu trajediye yol açan sebep, İsrail ordusu içinde gerçekleşen hata her ne olursa olsun bu kabul edilemez ve daha iyisini yapmaları gerekiyor” açıklamasında bulundu.

İsrail Savunma Bakanlığı'nın Gazze'de insani yardım işlerini düzenleyen birimi Cogat Sözcüsü Shimon Friedman, BBC muhabirlerine saldırıya ilişkin soruşturmanın "birkaç gün içinde" sonuçlanacağını söyledi.