Japonya’dan İsrail’e “Şifa Hastanesi” çağrısı

Japonya Dışişleri Bakanlığı, İsrail ordusunun Gazze’deki Şifa Hastanesi’ne saldırı düzenlemesinin ardından uluslararası insancıl hukuk için çağrıda bulundu.

Japonya Dışişleri Bakanlığından, Şifa Hastanesi'ndeki yıkımla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Masum sivilleri kapsayan bir saldırı, uluslararası insancıl hukukun temel ilkelerini ihlal eder" ifadeleri kullanıldı.

Uluslararası insancıl hukukun temel normlarına uyulması çağrısı yapılan açıklamada, "İsrail ordusunun belirli eylemleriyle ilgili Japonya'nın bir karara varması zor" denildi.

Japonya'nın, İsrail dahil tüm taraflar için uluslararası hukuka uyulması talebini sürdüreceği belirtildi.

Japonya Dışişleri Bakanı Kamikava Yoko, düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yeni konut inşa etme ve arazilere el koyma kararlarının, iki devletli çözüme zarar verdiğini söyledi.

Bakan Kamikava, "Japonya'nın tutumu, İsrail'in yerleşim faaliyetlerinin uluslararası hukuku ihlal ettiği ve iki devletli çözümün gerçekleşmesine zarar verdiği yönünde" şeklinde konuştu.

"İsrail hükümetinden yerleşim faaliyetlerini tamamen dondurmasını şiddetle talep ettik" ifadesini kullanan Kamikava, ilerleyen süreçte aynı doğrultuda taleplerini sürdüreceklerini bildirdi.

Bölgede İsrailli aşırılık yanlısı yerleşimcilerin uyguladığı şiddetin de kabul edilemez olduğunu söyleyen Kamikava, Japonya olarak bu konuda atılacak adımları değerlendirdiklerini belirtti.