Dünya Sağlık Örgütü: "Şifa Hastanesi'ndeki hastalar tahliye edilmezse ölecek"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Ghebreyesus, Gazze'deki Şifa Hastanesi'nin yıkılması nedeniyle daha fazla hastanın tahliye edilmesi gerektiğini dile getirdi.

İsrail güçleri iki haftalık bir kuşatmanın ardından Pazartesi günü Gazze Şehri'nin en büyük hastanesi olan Şifa'dan çekilmişti.

Ordu burada Hamas üyesi olduğunu öne sürdüğü yüzlerce Filistinliyi gözaltına aldı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus, "Tıbbi tahliyeye ihtiyaç duyan insanlar arttı ve bölgede tıbbi tahliye zaten yavaş ilerliyor. Hastalar yıkılan Şifa'dan sağlık hizmeti alamadıkları için ya da yavaş tahliye nedeniyle, tahliye edilemedikleri için ölecekler" ifadelerini kullandı.

İsrail ordusu, hastanede Hamas yetkilileri olduğunu öne sürdüğü yüzlerce kişiyi öldürdü.

Hamas yetkilileri ve sağlık personelleri, Hamas komutanlarının hastanede olduğunu reddediyor.

Hamas, öldürenlerin siviller olduğuna dikkat çekiyor.

Ghebreyesus, "Tahliye süreci hızlandırılmalı. Aksi takdirde çok insanımızı kaybedeceğiz. Çok canımızı kaybedeceğiz" dedi.

DSÖ Batı Şeria ve Gazze Temsilcisi Richard Peeperkorn ise Şifa Hastanesi'nin yıkılmasının "binlerce kişiyi sağlık hizmetinden mahrum bırakacağını" dile getirdi.

DSÖ Başkanı Ghebreyesus'a göre, Gazze'deki 36 hastaneden yalnızca 10'u kısmen de olsa faaliyetlerini sürdürebilecek konumda.

Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, personelle konuşmak ve neyin kurtarılabileceğini görmek için Şifa'nın bulunduğu bölgeyi ziyaret ederken, sahadaki durumun "felaket" göründüğüne dikkat çektiler.