Londra hükümetinin İsrail'e silah ihracatını kesmesi isteniyor

İsrail'e silah satışına devam eden Londra hükümetine baskılar artıyor. Muhalefet partilerinin Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak’a yönelttiği talebe, İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf’un da baskısı ekleniyor.

İsrail’in Gazze’de World Central Kitchen adında gıda dağıtımı yapan bir sivil toplum örgütünün çalışanlarını katletmesinin ardından Tel Aviv’e yönelik tepkiler arttı.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi, İsrail’in uluslararası hukuku ihlal ettiği kanıtlanırsa silah satışının durdurulması gerektiğini belirtti.

Partinin Dış Politika Şefi David Lammy, “Uluslararası insancıl hukukun ihlal edildiği durumlarda, ki bu konuda çok ciddi endişelerim olduğunu söylemeliyim, silah satışlarının askıya alınması konusunda hepimizin net olabilmesi için bu tavsiyenin yayınlanması çok önemli” açıklamasında bulundu.

Muhalefetteki diğer büyük partiler olan Liberal Demokrat Parti ve İskoç Ulusal Partisi de parlamentonun Paskalya tatilinin iptal edilerek krizin tartışılması ve silah satışının askıya alınması talebinde bulundu.

Rishi Sunak, The Sun gazetesine verdiği röportajda, “Her zaman uyduğumuz çok dikkatli bir ihracat lisanslama rejimimiz olmuştur. Her zaman takip edeceğimiz bir dizi kural, düzenleme ve prosedür bulunuyor” açıklamasında bulundu.

The Guardian gazetesi tarafından gerçekleştirilen bir ankete göre, Birleşik Krallık halkının yüzde 56’sı silah ihracatının durdurulmasını destekliyor.

YUSUF’TAN SUNAK’A MEKTUP

İskoç Ulusal Partisi lideri ve İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, Birleşik Krallık lideri Sunak’a 3 Nisan’da İsrail’e satışını durdurma çağrısında bulunduğu bir mektup gönderdi.

Yusuf’un mektubu, 23 Şubat’ta aynı konuda yazdığı ve cevap alamadığı mektubu hatırlatarak başladı.

İsrail’in Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin emrine ya da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden çıkan çözüme uymadığını belirten İskoçya Başbakanı, “İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu ve rehinelerin serbest bırakılması gerektiğini defalarca kez tekrar ettim. Fakat inanıyorum ki İsrail’in eylemleri uzun zamandır meşru yanıt hakkının ötesine geçmiştir. Bu kadarı da fazla, İsrail hükümeti hesap vermelidir” ifadelerini kullandı.

Tel Aviv’e silah satışına devam etmesi halinde Londra’nın, sivillerin öldürülmesinde suç ortağı olacağını belirten Yusuf; Birleşik Krallık’ın İsrail’e silah ihracatının derhal durdurulması çağrısında bulundu.

UCM, İsrail’in Gazze’de soykırımı ve kıtlığı engellemesi gerektiğine hükmetmiş, BMGK tarafından yayımlanan çözüm de Gazze’de derhal ateşkes çağrısında bulunmuştu.