Finlandiya-Rusya arasındaki sınır süresiz olarak kapatıldı

Finlandiya, Rusya ile kara sınırından gelen düzensiz göçün artması sonrasında sınırı kademeli olarak kapatma kararı almıştı. 4 Nisan’da verilen kararla sınırın tamamı ikinci bir emre kadar kapatıldı ve bazı limanlara Rusya’dan girişler yasaklandı.

Finlandiya İçişleri Bakanı Mari Rantanen, “Finlandiya otoriteleri bunu uzun dönemli bir olay olarak değerlendiriyor. Bu ilkbaharda, bizi durumun anlamlı bir şekilde değiştiğine ikna edebilecek herhangi bir şey yaşanmadı” açıklamasında bulundu.

Geçtiğimiz şubat ayında belirlenen giriş yasağı 14 Nisan’a kadar yürürlükte kalacaktı.

Hükümet, yasağa rağmen devam eden geçişlerin havaların ısınmasıyla artacağını tahmin ediyor.

Helsinki NATO’ya başvurusu sonrası düzensiz göçlerin artmasını Rusya’nın Finlandiya’ya karşı kullandığı bir silah olarak nitelemişti.

Rantanen, açıklamasında yer verdiği “Sınıra yakın, Rusya tarafında Finlandiya'ya karşı kullanılabilecek yüzlerce ve muhtemelen binlerce insan var” ifadeleriyle bu duruma atıfta bulundu.

Hükümet, baharla birlikte silah olarak kullanılan göçün artşını önlemek için Baltık Denizi'ndeki Santio ve Haapasaari adalarının yanı sıra Nuijamaa'da bulunan üç limanı gezi teknelerine kapatmaya karar verdiğini açıkladı.

Finlandiya sınır yetkilileri, geçtiğimiz yılın ağustos ve aralık ayları arasında Yemen, Somali ve Suriye gibi ülkelerden 1.300’ü aşkın göçmenin Rusya’dan giriş yaptığını, bu dönemden önce günde ortalama sadece bir kişinin bu rotadan ülkeye girdiğini aktardı.