Finlandiya, artan düzensiz göçmen akışını durdurmak için Rusya ile sınırlarını kapatıyor

Finlandiya, düzensiz göçmen geçişlerindeki artış nedeniyle Rusya ile olan kara sınırlarının yarısını kapatmaya hazırlanıyor.

Helsinki’de bir basın konferansında konuşan İçişleri Bakanı Mari Rantanen, 17 Kasım’da kapatılacak dört sınır kapısının 17 Şubat 2024’e dek kapalı kalacağını duyurdu.

Sınır muhafızları, son günlerde düzensiz göçmenlerin sınrdan bisikletle geçişinde bir artış yaşandığına dikkat çekti.

Rantanten, göçmenlerin Rusya’da ikamet izinleri olan sağlıklı ve genç kişiler olduğunu belirtti ve Finlandiya’ya “yönlendirildiklerini” söyledi.

Gazetecilere konuşan Başbakan Petteri Orpo, sınırdaki durumun büyümeden kontrol altına alınması için yetkili mercilerin süratle çalıştığını belirtti.

280 göçmenin sınırı geçtiğini belirten Başbakan Orpo, önceki parlamento döneminde sınır muhafızları yasasında yapılan düzenlemenin bu gibi durumlar için getirildiğini ve kullanıma alındığını aktardı.

Sınırların kapatılmasının düzensiz geçişleri önleyeceğine inanılıyor ancak hükümet yetkilikeri “gerekli olması durumunda daha sıkı önlemler alınacağını” ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen, düzensiz geçişlerin Rusya tarafından bir “hibrit savaş yöntemi” olarak kullanıldığını belirtmişti.