Finlandiya orduya asker bulamıyor

Finlandiya Silahlı kuvvetleri, ülkenin savunmasını zayıflatabileceği gerekçesiyle yedek askerlikten ayrılmanın kaldırılmasını tartışıyor. Bu düşünce ise halk tarafından pek iyi karşılanmamış durumda.

İskandinav ülkesi Finlandiya'da orduya asker bulma sıkıntısı yaşanıyor. Yakın zamanda NATO'ya katılan ve sınır komşusu Rusya ile ilişkileri iyice gerilen Finlandiya büyük bir sorun ile karşı karşıya.

Ülkede uzun süredir tartışılan askerlik hizmeti, Savunma Bakanı Antti Häkkänen'in geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamayla yeniden alevlendi.

Kendisiyle yapılan bir mülakatta yedek askerlikten ayrılmayı önlemenin bir yolunun bulunması gerektiğini söyleyen savunma bakanının ifadeleri ters tepti. Yedek askerlikten ayrılmalar bir anda tavan yaptı. 

Fin ordusu ise ülkenin savunmasını zayıflatabileceği gerekçesiyle yedek askerlikten ayrılma serbestliğinin kaldırılmasını istiyor. Rusya'nın, Ukrayna'ya saldırması ile gerilen ilişkiler sonucu orduya önem veren Finlandiya, çözümü cinsiyet ayrımı gözetmeksizin zorunlu askerlik ve yedek askerlikten ayrılmayı zorlaştırmada buluyor.